Bidenova vláda chce ukončit Trumpovu obchodní válku na mnoha frontách

Překonání rozdílů mezi USA a EU má Washingtonu uvolnit ruce proti Číně, kterou vidí jako strategického rivala.

Podle slov Jacka Sullivana, který se má stát poradcem Joe Bidena pro národní bezpečnost, se USA pokusí ukončit obchodní válku s Evropany a následně se zaměří na Čínu a její obchodní praktiky. Sullivan to řekl v nedělním rozhovoru pro stanici CNN, upozornily hongkongské noviny South China Morning Post.

Nová administrativa tak chce vyřešit ekonomické rozdíly mezi USA a evropskými spojenci. V lednu 2018 administrativa Donalda Trumpa zavedla dovozní cla ve výši 30 až 50 % na solární panely a pračky, a v březnu 2018 na ocel (ve výši 25 %) a hliník (10 %) z většiny zemí, včetně (od června 2018) Evropy. Tato cla se týkají asi 4,1 % amerických dovozů.

Sullivan dále řekl, že cílem Bidenovy administrativy bude ukončení obchodní války na mnoha frontách, kterou začal Trump.

Kontextem slov budoucího poradce pro národní bezpečnost bylo uzavření obchodní dohody o investicích, které dosáhly Evropská unie a Čína. Podle EU dohoda poskytne evropským investorům rovné podmínky, neboť stanoví jasné povinnosti pro čínské státní podniky a zakazuje technologické transfery z donucení a další podobné praktiky. Výsledek diplomatického jednání v podobě dohody o investicích s EU posiluje postavení Pekingu před inaugurací Joe Bidena prezidentem 20. ledna letošního roku. Biden přitom dával najevo, že se chce postavit vzestupu Číny a hovořil o nutnosti silnějších koalic proti Pekingu v oblasti obchodu. EU byla za dohodu kritizována – prý byla uspěchaná a nic nezmění na jednání Číny například v provincii Sin-ťiang, kde má docházet k nucené práci (Čína se zavázala dodržovat standardy ILO, Mezinárodní organizace práce).

Sullivan řekl, že Washington cla proti Číně nezruší, bude ale konzultovat s partnery v Evropě a v Asii, jak Čínu přimět, aby skončila s problematickým zneužíváním obchodu. Prohlásil také, že si je jist, že bude možné vytvořit společnou protičínskou agendu Spojených států a „ekonomik se stejným názorem“, která se bude týkat nejen obchodu, ale i technologií, lidských práv a vojenské agrese. Kromě toho ale připustil, že i když Biden Číně připisuje roli strategického rivala USA, chce s ní spolupracovat v oblastech jako je klimatická změna.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.