Hrajete si s ohněm a spálíte se, varuje Peking USA

Čína tak reagovala na chystanou návštěvu americké velvyslankyně při OSN na Tchaj-wanu.

Velvyslankyně USA při OSN Kelly Craftová se chystá mezi 13. až 15. lednem navštívit Tchaj-wan a jednat zde s představiteli ostrova. Čína na informaci reagovala s tím, že si USA „hrají s ohněm“.  Tchaj-wan totiž vidí Čína jakou součást svého území a na podobné kroky reaguje podrážděně.

V době, kdy byl na návštěvě na Tchaj-wanu ministr zdravotnictví USA Alex Azar a také náměstek ministra pro ekonomický rozvoj, energetiku a životní prostředí Keith Krach, se čínská stíhací letadla opakovaně přiblížila k ostrovu.

Podle americké diplomatické mise bude velvyslankyně Craftová na Tchaj-wanu „posilovat“ vztahy mezi USA a Tchaj-wanem a také podporovat ostrov podle politiky, která je uvedena v několika diplomatických dokumentech (konkrétně v Taiwan Relations Act, ve třech společných komuniké a také v takzvaných Six Assurances). Spojené státy přitom, podobně jako jiné země, nemají s Tchaj-wanem oficiální diplomatické vztahy. Přesto patří k nejvýznamnějším spojencům ostrova, kterému poskytují také dodávky zbraní.

Čína proti velmi symbolické návštěvě americké ambasadorky protestovala, Tchaj-wan totiž není díky odporu Číny členem OSN. „Chceme Spojeným státům připomenout, že ten, kdo si hraje s ohněm, se spálí. USA zaplatí vysokou cenu za své chybné jednání,“ reagovala čínská diplomatická mise při OSN.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.