Peking reagoval na návštěvu amerického představitele na Tchaj-wanu stíhačkami

Podle informací tchajwanské strany se čínská letadla objevila v mnohem větším počtu než jindy.

Tchaj-wan v pátek nasadil do akce svoje stíhací letadla, poté co celkem 18 čínských stíhaček překročilo citlivou střední linii v oblasti Tchajwanského průlivu. Jednalo se o čínskou reakci na skutečnost, že na Tchaj-wanu nyní vede rozhovory vysoce postavený reprezentant americké administrativy.

Čína oznámila vojenské cvičení v oblasti a odmítla to, co nazvala tajnou dohodou mezi ostrovem a Spojenými státy. Do Tchaj-wanu dorazil na návštěvu podtajemník pro ekonomické záležitosti Keith Krach na třídenní návštěvu. Je to nejvýše postavený host z amerického ministerstva zahraničí za čtyři dekády. Čína v reakci na návštěvu slíbila „nutnou odpověď“.

Podle informací tchajwanské strany se čínská letadla objevila v mnohem větším počtu než jindy. Mělo se jednat o celkem dva bombardéry H-6, osm stíhaček typu J-16, čtyři typu J-10 a čtyři typu J-11. Všechna letadla překročila středovou linii v Tchajwanském průlivu. Tchajwanská strana nasadila do akce své stíhačky a zmobilizovala letecký obranný systém, který monitoroval situaci.

Čínská strana nazvala svoje kroky za „rozumnou, nutnou akci v dané situaci v Tchajwanském průlivu a ochranu národní suverenity a územní integrity“.

Čína považuje Tchaj-wan, který má vlastní politickou samosprávu za součást svého území, vnímá tak negativně kroky současné Trumpovy administrativy směrem k Taipeji.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Alert5,  CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74197670

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.