Pandemie ve Finsku zvýšila po dekádě spotřebu alkoholu

Dosavadním trendem bylo spíše snižování spotřeby alkoholu v severské zemi, kde je hlavním prodejcem alkoholu stále stát.

Pandemie koronaviru se zřejmě podepsala na vyšší spotřebě alkoholu ve Finsku. Státní monopol Alko hlásí za rok 2020 o celkem 13 % vyšší tržby než oproti roku 2019. Celkem Finové nakoupili 92,7 milionů litrů alkoholických a nealkoholických nápojů, ukázala roční statistika prodejů firmy Alko.

Dramatický nárůst prodeje alkoholu během pandemie tak zvrátil trend posledního desetiletí, kterým byl postupný pokles prodeje alkoholu v této severské zemi. Společnost Alko uvedla, že k zvýšení prodeje přispěla pandemie hned několika způsoby. Jednak lidé zůstávali více doma v počáteční době pandemie, jednak došlo k uzavření barů a restaurací. Přispělo prý také omezení v pohybu a cestování.

Zákaznici se ve Finsku v roce 2020 zaměřili hlavně na nákupy vína, jehož prodej se zvedl o 15 % oproti předchozímu roku. Velmi populární bylo růžové víno, kterého se letos prodalo o 40 % více. Zvedl se také prodej tvrdého alkoholu, a to o 10 %. V případě piva a siderů se jednalo o 6 %. Prodeje nealkoholický nápojů vzrostly o 7 %.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59990180

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.