Londýn nechce dát velvyslanci EU běžný diplomatický status. Nepředstavuje národní stát

Mezi Británií a EU to zase zajiskřilo. V EU viní Velkou Británii z malichernosti a pokrytectví.

Velká Británie odmítá dát plný diplomatický status velvyslanci Evropské unie v Londýně, což vede k dalšímu sporu mezi EU a Velkou Británií, která EU nedávno po 46 letech členství opustila.

Podle informací BBC odmítá britské ministerstvo zahraničí zaručit stejný diplomatický status a privilegia, jaké mají velvyslanci jiných států, velvyslanci EU, Joao Vale de Almeidovi a jeho diplomatickému týmu. Důvodem je, že Evropská unie není národním státem.

Evropská unie má celkem 143 diplomatických misí po celém světě. Její diplomaté mají plný diplomatický status ve všech těchto zemích.

Vrcholný představitel EU pro zahraniční vztahy Josep Borell na dopis britského ministra zahraničí Dominica Raaba reagoval: „Nabízená ujednání neodrážejí specifický charakter EU, ani neodpovídají budoucímu vztahu mezi EU a Spojeným královstvím jako důležitou třetí zemí.“

Zdroje EU obvinily Británii z malichernosti a pokrytectví a poukázaly na to, že když byla ještě členem, vyjádřila podporu diplomatickému statusu EU delegací, uvedla BBC. Britské ministerstvo na zprávu BBC bezprostředně nereagovalo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.