Americká levice se má připravit na politický boj s Bidenem

Demokratičtí socialisté se po odchodu Trumpa musejí zaměřit na budování levicové alternativy bidenovskému centrismu.

Nyní, když Donald Trump opustil Oválnou pracovnu, by americká levice měla začít pracovat na tom být robustní politickou alternativou, nikoliv se v permanentní koalici spojit s Bidenem a jeho centristy, píše Ben Burgis pro Jacobin.

Burgis upozorňuje na to, že od roku 2015, kdy Bernie Sanders oznámil svoji první prezidentskou kandidaturu, došlo v USA k malému politickému zemětřesení, které posílilo hnutí Demokratických socialistů Ameriky. V roce 2015 mělo toto hnutí jen asi 6 tisíc členů, dnes je dvacetkrát větší a představují ho poslanci na federální úrovni. Význam slova „demokratický socialismus“ je pro členy hnutí i pro další aktivisty poněkud vágní, přiznává Burgis. Nicméně slovo signalizuje větší otevřenost hlubší a systematičtější kritice statu quo. K prosazení Medicare for All nebo Zeleného nového údělu to nestačí, nicméně existence levicového křídla v americké politice je podmínkou pro dosažení těchto cílů.

Burgis upozorňuje na to, že americká levice je po kandidatuře Bernieho Sanderse v lepším postavení, než bylo neorganizované hnutí Ocuppy Walll Street před ní. Nicméně to neznamená, že nemůže zaniknout.  Burgis popisuje situaci levicového křídla v americké politice a dochází k poznatku, že je potřeba, aby americká levice dovedla vyvolat, stejně jako Sanders, dojem své relativní nezávislosti na politickém establishmentu.

Jediným způsobem, jak toho docílit, je vytyčit jasné hranice mezi tím, co pracovníci zoufale potřebují a mezi tím, co jim bude Bidenova administrativa ochotna poskytnout. Je nutné se zaměřit nikoliv na realitu republikánských obstrukcí, ale na to, co by nová vláda mohla udělat, kdyby chtěla.

Burgis míní, že kdyby Biden dnes podpořil Medicare for All, neprojde takový návrh Kongresem, kde budou proti republikáni i část demokratů. Kdyby Biden využil inaugurační projev, kde by Medicare for All podpořil s ohledem na pandemii, byly by argumenty demokratů a republikánů velmi odlišné. Biden to ale neudělá, protože se mu do toho nechce.

Velmi podobně to platí podle Burgise v případě zákona o organizování odborů, který by v Kongresu neprošel, nicméně zmínka v inauguračním projevu by změnila konverzaci o tomto tématu. Jenže Bidenovi se ani do tohoto nechce.

Biden by se v této alternativní podobě nemusel omezit jenom na rétoriku. Mohl by vydat řadu prezidentských dekretů, které by například legalizovaly marihuanu a zrušily by federální dohody, kde firmy platí méně než 15 dolarů za hodinu. Mohl by nařídit ministerstvu školství zastavení vymáhání studentských půjček, a dokonce by mohl rozšířit program Medicare for all pro všechny obyvatele USA.

Jistě, Biden by čelil právní smršti republikánů a některé právní bitvy by prohrál. Jenže, jak Burgis píše, Biden je Biden. Ani se o to nepokusí.

K tomu, aby bylo možné dosáhnout reforem, je podle Burgise nutné zaměřit se na budování levice, nikoliv na lobbování mezi centristy, aby se stali více sociálnědemokratičtí. Jde o to vybudovat levici, která centristy porazí prostřednictvím poukázání na jednoznačné kontrasty na každém kroku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.