Byl Donald Trump 40 let přisluhovačem KGB?

Podívali jsme se, co konkrétně tvrdí autor knihy „American Kompromat“ Craig Unger o vztazích KGB s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem.

Již ve své předchozí knize House of Trump, House of Putin Craig Unger napsal, že „prezident Trump byl předmětem zájmu Sovětské a ruské zpravodajské služby po více než čtyřicet let a stal se pravděpodobně objektem jedné nebo více operací, které na něj přinesly kompromat (kompromitující materiály) týkající se sexuálních aktivit“.

Americký kompromat

Po „pravděpodobně nejúspěšnější zpravodajské operaci v historii“ se prezident Trump záměrně či nevědomě stal vším, co Putin chtěl. Ve své nové knize American Kompromat Unger tvrdí, že budoucí americký prezident navázal vztahy s Putinovým táborem během svého 15letého přátelství s Jeffrey Epsteinem.

Unger říká, že jeho kniha je založena na rozsáhlých rozhovorech s desítkami zpravodajských a vládních zdrojů na vysoké úrovni, ale zejména s bývalým majorem KGB Jurijem Švecem, který poskytl informace o údajném vztahu Trumpa s Kremlem .

Tvrzení Craiga Ungera, na které dosud Trump neodpověděl, jistě řeší nejzajímavější otázku, která stále visí nad Trumpovým prezidentstvím: proč byl tak „kamarádský“ vůči Vladimiru Putinovi? Stáhl nejen americké jednotky ze Sýrie a omezil americkou vojenskou přítomnost v Německu (oba Putinovy cíle), ale také ignoroval zprávy, že Rusko nabízí Afgháncům odměny za zabití amerických vojáků.

Když lidé začnou hovořit o Trumpových vazbách na KGB nebo ruské tajné služby, hledají někteří sofistikovaný plán, který byl vytvořen před desítkami let a nakonec vyvrcholil Trumpovým zvolením za prezidenta USA,“ řekl Švec Ungerovi. Realita byla taková, že Trump „se dostal na oběžnou dráhu Ruska“ pozvolněji, během několika desetiletí. „KGB je velmi trpělivá. Může to fungovat léta,“ vysvětluje Švec.

Trumpova pavučina vztahů

V roce 2017 web Politico informoval o tom, že „není pochyb o tom, že mezi Trumpem, jeho spolupracovníky a ruským prezidentem Vladimirem Putinem existuje pavučina spojení – některá jsou veřejná, jiná soukromá, jiná jasná, jiná temná…“

Infografika (viz web Politico) ilustruje tyto vazby: např. setkání mezi ruskými úředníky a členy Trumpovy kampaně a správy; vazby jeho dcery na Putinovy přátele; Trumpova návštěva Moskvy v roce 2013 na soutěži Miss Universe atd. Plné čáry označují zavedená fakta, zatímco tečkované představují spekulativní nebo neprokázané souvislosti. Vazby odhalily obrovskou a složitou síť příběhu, která byla sporná od začátku Trumpova prezidentování.

Autor knihy American Kompromat má za to, že Trumpovou „nejpřitažlivější kvalitou“ pro Sověty bylo to, že jeho osobnost byla „ješitná, narcistická, vysoce náchylná k lichocení a chamtivosti“. Unger dodává: „Nebylo jasné, zda se čas investovaný do jeho rozvoje vyplatí, ale to je způsob, jakým KGB někdy fungovala. Bylo to jako házet špagety o zeď a vidět, co se nalepí.“

Unger říká, že americké zpravodajské zdroje, které konzultoval, říkají totéž, včetně bývalého agenta CIA Glenna Carleho, který označil budoucího prezidenta za „neuvěřitelně zranitelného“ vůči Rusům. Kniha vypráví o tom, jak bohatí Rusové s vazbami na vedení opakovaně Trumpovi v následujících desetiletích finančně pomáhali, což ho znepokojivě vůči nim zavazovalo.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.