Politico: Biden má přístup k Trumpovým telefonátům s Putinem

Bidena by mohly zajímat (neúplné) přepisy telefonátů mezi Trumpem a ruským prezidentem.

Americký prezident Joe Biden může podle serveru Politico získat přístup k nahrávkám rozhovorů mezi Donaldem Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Anonymní zdroj, který je blízký novému americkému prezidentovi, poznamenal, že „je prioritou národní bezpečnosti zjistit, co Trump řekl Putinovi“ během čtyř let v úřadu. Vedle toho připustil, že „některé věci, jako například to, co se dělo při osobních setkáních, kde nebyl žádný americký překladatel nebo stenograf“, mohou zůstat nejasné. Zdroj ale dodal, že by bylo překvapivé, kdyby se Bidenův tým k záznamům nepokusil dostat. Přitom platí, že Biden jako úřadující prezident nepotřebuje k přístupu k materiálům žádné povolení. Bílý dům věc oficiálně nekomentoval.

Politico poznamenal, že si bývalý americký prezident Donald Trump pečlivě střeží své osobní rozhovory se zahraničními lídry. Některé z rozhovorů (a nejednalo se zdaleka jen o rozhovory s Putinem) byly uloženy dokonce v tajném systému, do kterého měl omezit přístup zaměstnancům a ministrům kabinetu, a zabránit tímto způsobem únikům informací. Vydání připomíná také nechvalně známý telefonát Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který vedl k Trumpově impeachmentu. Zmiňují se také telefonáty se saúdskou královskou rodinou a o Trumpově době se píše jako o „rozkvětu zákulisní diplomacie“. Noviny také poznamenávají, že telefonické rozhovory mezi Trumpem a Putinem byly často hlášeny nejprve z Kremlu nebo z twitterového účtu Donalda Trumpa. Rozhovory nebyly zaznamenány a asistenti často zůstávali na lince a pořizovali jenom útržkovité přepisy. Po odchodu Trumpa z úřadu byly tyto přepisy převedeny do Národního archivu, uvedl zdroj dále.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.