Nizozemsko eskaluje konflikt s Polskem o právním státě

Soud v Nizozemsku odmítl vydání podezřelého Poláka na základě obav ze stavu polské justice.

Nizozemský soud v Amsterdamu zamítl ve středu žádost o vydání polského občana, který je podezřelý z obchodu s drogami, do Polska. Důvodem jsou obavy o stav právního státu v Polsku. Podle nizozemského soudu existuje reálné riziko, že s obžalovaným nebude v Polsku veden spravedlivý proces, uvádí Politico.

Soud tak rozhodl pozastavit evropský zatykač, na jehož základě požádalo Polsko o vydání podezřelého. Znamená to, píše Politico, eskalaci politické a právní bitvy, které Nizozemsko a další země EU vedou s Polskem ohledně standardů právního státu v zemi.

V roce 2020 už nizozemský soud dospěl k závěru, že polské soudy nejsou nezávislé. Příčinou má být fakt, že polské soudce může čekat disciplinární postih na základě obsahu jejich rozsudků.  Nizozemský soud se obrátil také na Soudní dvůr EU s otázkou, zda by vydávání do Polska nemělo být vůbec pozastaveno. Soudní dvůr však žádost zamítl. Podle rozhodnutí Soudního dvoru se vydání mají i nadále zamítat individuálně.

Soud ve středu této možnosti využil, když uvedl, že „existuje nebezpečí, že soudci v Polsku, kteří musí rozhodnout v trestní věci obviněného, tak nebudou moci učinit svobodně, částečně kvůli riziku disciplinárního řízení“. Nizozemský soud také tvrdí, že k politizaci případu v Polsku už došlo.

Soud v Amsterodamu dospěl k závěru, že o tom svědčí „…mimo jiné sdělení generálního prokurátora všem polským prokurátorům, které se zabývá tímto konkrétním případem.“ Soud dále míní, že existuje nebezpečí, že systémové nedostatky polského soudnictví opravdu ovlivní proces vůči obviněnému.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.