Pondělní protesty ochromily Bejrút, libanonský premiér varoval před chaosem

Skupiny protestujících zablokovaly ulice hlavního města Libanonu, který se stále potýká s ekonomickou, politickou a vládní krizí.

Libanonské hlavní město Bejrút během pondělí ochromily protesty, které způsobily dopravní zácpy, informuje agentura Associated Press.

K protestům došlo v souvislosti s propadem libanonské měny, zvýšením cen zboží a pokračujícím politickým zápasem dvou skupin o vznik nové vlády. Od pondělního rána blokovali protestující v malých skupinách jižní, severní a východní vstupy do hlavního města a zapalovali pneumatiky a zaparkovaná auta. Došlo k tomu i přes výzvu nemocničních odborů, aby lidé neblokovali přepravu kyslíkových bomb pro léčbu pacientů s nemocí Covid-19.

V sobotu přitom premiér prozatímní vlády Hassan Diab varoval, že země se rychle propadá do chaosu, a apeloval na politiky, aby překonali rozpory a zformovali novou funkční vládu, která by měla šanci získat zoufale nutnou zahraniční finanční asistenci.

V říjnu minulého roku byl premiérem jmenován Saad Hararí, který měl sestavit novou libanonskou vládu. Jeho spory s prezidentem země Michelem Aounem ale vzniku nového kabinetu zabránily.

Během posledního roku a půl ztratila libanonská měna 85 % své ceny, a v sobotu došlo k rekordnímu propadu – 1 dolar se na černém trhu prodával za téměř 11 tisíc libanonských liber.

Ekonomická, finanční a politická krize v Libanonu je dlouhodobá. Situace se zhoršila v důsledku pandemie a masivního výbuchu v srpnu minulého roku, který stál život 211 lidí, zranil dalších 6000 lidí a poničil značnou část hlavního města.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.