Emiráty a Čína spolupracují na výrobě cenově dostupných vakcín

Spojené arabské emiráty a Čína se zavázaly, že budou spolupracovat na výrobě cenově dostupných vakcín na podporu globálního boje proti COVID-19.

Vakcína Sinopharm byla schválena ve Spojených arabských emirátech 9. prosince 2020 po úspěchu klinických studií fáze 3 konaných v Emirátech. SAE dokázaly zajistit miliony dávek pro obyvatelstvo a v lednu uzavřely dohodu o výrobě vakcíny.

Vakcína s názvem Hayat-Vax (Hayat znamená v arabštině „život“) je první domácí vakcínou proti COVID-19 v regionu, kterou bude vyrábět nově vytvořený společný podnik zahrnující Sinopharm CNBG (jedna z největších farmaceutických společností na světě, která dodala celosvětově více než 100 milionů dávek vakcíny proti COVID-19) a firmu G42 (přední technologická společnost se sídlem v Abú Dhabí).

Nový závod na výrobu vakcín v KIZADu (integrovaném obchodním, logistickém a průmyslovém centru v Abú Dhabí) bude uveden do provozu v tomto roce a během svého postupného vývoje bude mít výrobní kapacitu 200 milionů dávek ročně na třech plnicích linkách a pěti automatizovaných balicích linkách. Hayat-Vax je již produkován ve spolupráci se společností Julphar s počáteční kapacitou 2 miliony dávek měsíčně.

V Emirátech bylo již naočkováno více než 52 % populace země. Tato vůbec první vakcína Hayat-Vax „Made in SAE“ urychlí národní očkovací program Spojených arabských emirátů.


Jak si vedou Emiráty v době kovidové ve srovnání s ČR?

Údaje jsou k 30. březnu 2021. Zdroj: Worldometers. (Počet obyvatel v ČR je uveden k 31.12.2020, zdroj ČSÚ). 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.