A tahle si tu žijem (3)

Česká společnost v zrcadle veřejných citátů aneb A to je ten pokrok, pokrok, už jsme zase o krok, o krok dál…

Reakce opozice na vyjednávací o distribuci vakcín v EU dne 2.4.2021:

„Pan premiér stále něco řeší, máloco však kdy vyřeší. Jeho pozice v rámci EU je slaboučká, ramena dělá jen doma. Premiér Babiš odmítl být solidární, finálně se nám to vymstilo a výsledek jeho vyjednávání jde proti zájmům České republiky a obyvatel. Je to doslova osudové selhání, které může ovlivnit zdraví stovek a tisíců lidí,“ řekl iDNES.cz Rakušan.

Předseda ODS Petr Fiala řekl, že vakcíny zachraňují životy a povinností premiéra je bojovat o každou z nich. „Opakuje se to s železnou pravidelností: doma dělá Andrej Babiš ramena, v EU neprosadí nic. Pokud se zpráva potvrdí, je to skandální prohra,“ konstatoval. (ZDE)


„Mohl zajistit pro naše občany více vakcín, neudělal to ani ve čtvrtek, ani na podzim, když neobjednal pro ČR maximální možný počet vakcín, které objednat mohl,“ napsal sms zprávou Jurečka. Babišova špatná rozhodnutí tak mohou za tisíce zbytečně zmařených životů, doplnil. (ZDE)


Petr Fiala na Twitteru, 10.3.2021:

Ministr Blatný sice už dávno neměl být ve funkci, ale ne kvůli Sputniku. Nezvládá pandemii, čísla jsou katastrofální. To, že nechce připustit necertifikované vakcíny, je naopak dobře. (ZDE)


Adamová je zásadně proti používání vakcín či léků bez evropské certifikace. “Podrývat křehkou důvěru mnohých Čechů, kterou k vakcinaci chovají, využíváním nedostatečně ověřených vakcín, je obrovské hazardování,” napsala Adamová ČTK. Od všech výrobců je podle ní nutné žádat schválení od EMA, jinak nebudou jejich výrobky dostatečně důvěryhodné. Česko by se mělo hlavně věnovat tomu, aby využilo každou dávku vakcín, kterou již má.

Varovala také před tím, aby se z očkování “dělala geopolitika”. “Nehleďme na to, odkud vakcíny jsou,” uvedla Adamová. Rusko a Čína podle ní chápou očkování právě jako nástroj, z kterého lze geopoliticky těžit. “Kdo to nevidí, či vidět nechce, je naivní, nebo záměrně kolaboruje,” doplnila. (ZDE)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.