Biden by mohl oficiálně prohlásit události z roku 1915 za genocidu Arménů

Krok, pokud k němu v sobotu dojde, nespíš zhorší vztahy mezi USA a Tureckem.

Podle informací z Bílého domu chce prezident Joe Biden uznat masakr Arménů v době první světové války (1915) za „genocidu“. Mělo by k tomu dojít v sobotu 24. dubna, což je den, na který v Arménii připadá Den paměti obětí genocidy Arménů. O záměrech amerického prezidenta informovaly noviny Wall Street Journal.

Zdroje z Bílého domu také dodaly, že konečné rozhodnutí o věci nebylo ještě přijato. Biden by se mohl omezit jen na formální prohlášení, bez oficiálního uznání masakru za genocidu.

Podle novin by tento krok vedl ke značnému zhoršení vztahů mezi USA a Tureckem. Turecká strana zatím informace z Bílého domu nekomentovala (v době vydání textu, což bylo ve čtvrtek 22. dubna).

Bývalý prezident Donald Trump se označení masakru za genocidu vyhýbal, podobně tomu bylo i v případě dvou prezidentských období Baracka Obamy, v jehož administrativě byl Biden viceprezidentem.  V roce 2019 však Senát i Kongres USA přijaly prohlášení, ve kterém tragédii z roku 1915 označily za genocidu Arménů. Turecko na to reagovala ostře.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.