Chystá se summit Zelenskij-Putin?

Ukrajinský prezident je připraven na jednání s Putinem. Zelenskij také navrhuje změnu normandského formátu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij řekl v rozhovoru pro noviny Financial Times, že je pro rozšíření normandského formátu, informovala ukrajinská agentura Unian. Podle Zelenského návrhu by se ke skupině (patří sem vedle Ukrajiny a Ruska také Německo a Francie) měly přidat Spojené státy, Velká Británie nebo Kanada.

Podle Zelenského by se minský proces měl stát pružnějším. Zelenskij vidí dvě možnosti. První je úprava formátu a druhá vznik nového, přičemž rychlost jednání má podle ukrajinského lídra zásadní význam. Dodal, že vedle USA by se nového formátu měla účastnit Velká Británie nebo Kanada.

Kromě toho Zelenskij zdůraznil, že je připraven sejít se na dvoustranném jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zelenskij řekl, že je ochoten se s Putinem sejít kdekoliv, protože ukrajinská strana nemá obavy z místa jednání, jde o jeho obsah.

Zelenskij odmítl návrh ruského prezidenta, aby o Donbase začal jednat přímo s představiteli neuznaných republik v Luhansku a Doněcku.

Ukrajinský prezident 20. dubna nabídl Putinovi summit na Donbase. Ruský prezident 22. dubna sdělil, že je připraven s ukrajinským kolegou jednat v Moskvě ve vhodnou dobu.

Ukrajina navrhla prostřednickou roli v jednání mezi Ukrajinou a Ruskem izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

Leonid Kravčuk, představitel Ukrajiny v Trojčlenné skupině, řekl, že setkání ukrajinského a ruského prezidenta se musí konat pouze na půdě neutrální země. V úvahu připadá Finsko nebo Švýcarsko.

Ilustrační foto: Autor – Administrativa prezidenta Ukrajiny via Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.