Rusko prověří všechny učebnice dějepisu

Stane se tak po kritice Vladimira Putina, který řekl, že některé ruské učebnice ignorují zvláště významné události dějin Ruska.

Ruské ministerstvo školství provede prověrku všech školních učebnic v Rusku. Reaguje na kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina pronesenou před Federálním shromážděním minulý týden, napsaly ruské internetové noviny Gazeta.ru. Prezident řekl, že autoři některých učebnic ignorují zvláště významné události ruských dějin, jako příklad uvedl bitvu o Stalingrad.

Putin v projevu zdůraznil význam dějin jako orientačního bodu pro mladé lidi, učebnice by měly nabízet možnost seznámit se dobře s ruskými dějinami, mnohonárodní kulturou i ruskými úspěchy. Putin dodal, že v některých učebnicích „překvapivě“ chyběla zmínka o bitvě o Stalingrad, píše se v ní pouze o „druhé frontě“.

Ruský ministr školství Sergej Kravcov o víkendu potvrdil, že ministerstvo obsah ruských učebnic dějepisu prověří. K věci se také vyjádřil nynější poradce prezidenta a bývalý ministr kultury Vladimir Medinskij, který řekl, že historické vzdělání a příprava učebních textů patří k nejodpovědnějším úkolům, které je nutné řešit.

Medinskij připomenul nedávnou práci komise, která se snažila o vznik historického standardu pro Rusko, v jehož rámci pak vzniklo několik učebnic.

V září roku 2020 se Vladimir Putin účastnil mládežnického fóra Pamatovat si znamená vědět, kde řekl, že revize výkladu dějin druhé světové války je nepřípustná. Předtím, v červnu 2020, Rusko oznámilo, že věnuje finance na program proti revizím dějin druhé světové války. Podpora měla jít z fondu „Dějiny vlasti“, její výše nebyla specifikována, mělo se ale jednat o několik miliard rublů. V rámci programu jsou například publikovány archivní dokumenty, úkolem je také operativní reakce na pokusy o revizi dějin.

Ilustrační foto: Autor – Мартынюк Светлана, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79205913

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.