Rusko se dohodlo s čínskými firmami na výrobě vakcíny Sputnik V

Rusko se tak snaží navýšit kapacity pro výrobu vakcíny, dle odhadů má objednávky na 630 milionů dávek z více než 100 zemí světa.

Rusko oznámilo podepsání tří dohod o výrobě vakcíny Sputnik V s čínskými společnostmi, informuje agentura Associated Press. Dohoda se týká výroby 260 milionů dávek a měla by urychlit přístup k vakcíně proti novému koronaviru v zemích Latinské Ameriky, Blízkého východu a Afriky, které si ruskou vakcínu objednaly vzhledem k tomu, že EU a USA se věnují hlavně svým vlastním domácím potřebám očkování.

Prvotní kritika ruské vakcíny Sputnik V byla umlčena výzkumem zveřejněným v časopise The Lancet, který prokázal bezpečnost i účinnost látky. Nicméně západní experti oslovení agenturou AP pochybují, zda Rusko dokáže dodržet sliby a dodá přislíbené miliony vakcín, nebo jenom část smluveného množství.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už přiznal, že poptávka po vakcíně Sputnik V převyšuje ruské výrobní možnosti. Rusko už podepsalo celou řadu dohod o produkci vakcíny se zeměmi jako Indie, Jižní Korea, Brazílie, Srbsko, Turecko, Itálie a další. Zatím ale nejsou informace o tom, že by ruská vakcína byla ve větším množství vyrobena jinde než v Bělorusku a Kazachstánu.

Britská společnost pro vědeckou analýzu Airfinity odhaduje, že Rusko má objednávky na 630 milionů vakcín pro více než 100 zemí světa, ale zatím mohlo dodat jen 11,5 milionů dávek.

Ruský fond přímých investic v dubnu uvedl, že ve spolupráci se společností Hualan Biological Bacterin Inc. vyrobí 100 milionů dávek, podle dohody oznámené v březnu má další čínská společnost Shenzhen Yuanxin Gene tech Cona vyrobit 60 milionů dávek, a společnost Tibet Rhodiola Pharmaceutical Holding Co zaplatila 9 milionů dolarů za licenci na výrobu a prodej vakcíny Sputnik V v Číně.

Čínské firmy vyrábějící vakcíny se v posledních letech z velké části odklonily od výroby pro domácí použití k dodávkám na globální trh. Jednotlivé firmy získaly pro konkrétní vakcíny předběžný souhlas WHO, což je považováno za pečeť kvality. Během pandemie vyvezly čínské společnosti do zahraničí stovky milionů dávek a čínští výrobci rychle rozšiřují výrobní kapacity se záměrem uspokojit do konce roku domácí poptávku.

Žádná ze tří čínských společností, se kterými Rusko uzavřelo dohodu, však ještě Sputnik V nevyrábí. Například společnost Tibet Rhodiola na konci minulého roku zahájila výstavbu továrny v Šanghaji a očekává, že prvních 80 milionů dávek vakcíny Sputnik V doveze zpátky do Ruska v září.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.