Boj o vodu ve Střední Asii. Co způsobilo pohraniční konflikt mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem?

Spor mezi Kyrgyzy a Tádžiky o vodní stanici stál nedávno životy více než 30 lidí. Situace zůstává výbušná, protože změna klimatu a pandemie prohlubují desítky let staré problémy.

Ferganské údolí se nachází ve střední Asii a rozprostírá se ve východním Uzbekistánu, jižním Kyrgyzstánu a severním Tádžikistánu.

Z letadla vypadá Ferganská kotlina mezi pohořím Ťan-šanAlajským hřbetem jako zelená oáza. Zemědělství je hlavním zdrojem příjmů pro obyvatele tohoto regionu ve Střední Asii.

Zemědělství je však závislé na zavlažování. Kilometry kanálů protínají pole, voda pochází z řek, jako je Isfara – jejím zdrojem je led a sníh z okolních hor. Ale stejně jako všude jinde na světě ledovce ve Střední Asii tají. Je zde tedy tendence k většímu suchu a špatnému počasí.

Systémy kanálů a nádrže byly postaveny jako megaprojekty během sovětské éry, kdy nikdo nepomyslel na udržitelné využívání zdrojů – značná část vody v otevřených kanálech se jednoduše odpaří. Kromě toho voda prosakuje do země ze systémů, které byly po celá desetiletí špatně udržovány.

Problémy s dodávkou vody by mohly být vyřešeny, avšak ústřední vlády Kyrgyzstánu a Tádžikistánu vzdálenou oblast v posledních desetiletích zanedbávaly. Finanční prostředky na projekty pohltila korupce. Kromě toho existuje extrémně složitá hranice mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem: dvě velké a několik malých oblastí jsou propojeny. V Kyrgyzstánu a vesnicích v horách jsou také tádžické a uzbecké enklávy, do každé z nich se lze dostat pouze z jiné země.

O získávání vody, například z řeky Isfara, se neustále vedou spory. Střety, při nichž bylo jen na kyrgyzské straně zabito více než 30 lidí, vypukly u rozvodny vody na řece Isfara. Nachází se na pásu kyrgyzského území mezi Voruchskou enklávou a Tádžikistánem. Podle zpráv z médií tam chtěli tádžičtí úředníci instalovat kamerový dohled proti vůli kyrgyzských obyvatel. Nejprve létaly kameny, pak kulky.

Hlavy států obou zemí rychle dohodly příměří a vyslovily se pro mírové urovnání. Ruská vláda a EU přislíbily podporu.

Současná eskalace je však příkladem nedostatku základní mezietnické důvěry v regionu. Pro trvalé řešení by vlády Tádžikistánu a Kyrgyzstánu musely shromáždit obrovskou politickou vůli. Cílem je získat souhlas místního obyvatelstva s vymezením hranic.

Problémy s vodou ve Ferganském údolí.Autor grafiky: Philippe Rekacewicz, UNEP/GRID-Arendal.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.