Rusku chybí pracovní síla. Spolehne se na migranty

Deficit pracovníků je patrný například ve stavebnictví. Moskva otevře v Uzbekistánu a Tádžikistánu migrační centra.

Ruskému hospodářství momentálně chybí dostatek pracovní síly v některých sektorech ekonomiky, Rusko se proto snaží udělat maximum, aby se pracovní migranti v Rusku cítili dobře. Takto se minulý týden vyjádřil ruský prezident Vladimir Putin při jednání s prezidentem Tádžikistánu Emomalim Rachmonem.

Putin v rozhovoru s tádžikistánským prezidentem řekl, že chápe, že migrace za prací do Ruska je pro středoasijskou zemi citlivým problémem, takže Rusko udělá vše, aby se pracovní migranti v zemi cítili komfortně. Podle Putina je Rusko i nadále hlavním obchodním partnerem, i když se obchodní obrat mezi oběma zeměmi v poslední době snížil.

Ruský vicepremiér Marat Chusnullin na konci března oznámil, že i přes otevření hranic a návrat části migrantů se ruské stavebnictví potýká s nedostatkem pracovní síly. Podle vicepremiéra je problémem zvýšený objem stavebních prací v zemi, se kterým ale nekorespondují počty pracovníků.

V polovině dubna se moskevská radnice rozhodla odstranit omezení pro příjezd migrantů, která platila kvůli pandemii. Moskva má také v plánu otevřít přímo v Uzbekistánu ruské migrační centrum, které by organizovalo práci cizinců v Moskvě. Podobné centrum se má otevírat také v sousedním Tádžikistánu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.