USA a Mexiko našly shodné body v otázce migrace

Mexiko po jednání s americkou viceprezidentkou přislíbilo součinnost při řešení problému migrace ze střední Ameriky.

Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador jednal s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou ve virtuálním formátu, informovaly noviny Washington Times z 10. května 2021, tématem jednání byl problém migrace. Harrisová byla pověřena prezidentem Joe Bidenem, aby hledala řešení problému migrace do USA z tzv. severního trojúhelníku států, kam patří Guatemala, Honduras a El Salvador. V dubnu už Harrisová jednala s Lopezem Obradorem osobně v Mexiku.

Americká viceprezidentka Obradorovi na pátečním jednání řekla, že obě země musí „vybudovat pocit domova“ ve středoamerických státech, odkud do USA směřuje rekordní počet migrantů. Harrisová apelovala na partnerství mezi USA a Mexikem, jehož potřebu ještě zdůraznila (kromě migrace) stávající pandemie a její ekonomické dopady. Viceprezidentka také vyjádřila naději, že USA a Mexiko dokážou v této věci dosáhnout pokroku, neboť obě země mají na vyřešení problému migrace a zastavení násilí v regionu střední Ameriky společný zájem.

Jen den před jednáním s Harrisovou obvinil mexický prezident USA z financování protikorupční skupiny, která se snaží o „puč“ proti jeho vládě. V rozhovorech s Harrisovou ale Lopez Obrador zdůraznil nutnost vzájemného porozumění mezi sousedy. Mexický lídr prohlásil, že obě strany s politickými kroky ohledně migrace souhlasily, a ocenil, že k tématu řešení migračního problému byla vybrána právě Harrisová. USA se podle Lopeze Obradora na Mexiko mohou spolehnout. Mexický prezident také naznačil, že má konkrétní návrh řešení, který ale ponechá na další jednání.

V USA kritizovala Republikánská strana viceprezidentku Harrisovou, že nenavštívila hraniční regiony. Harrisová kritiku odmítla s tím, že jejím úkolem je diplomacie s Mexikem a dalšími zeměmi, nikoliv ochrana hranic.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.