Američané se chtějí podobat „socialistickým“ Evropanům, varují Washington Times

Bidenova politika veřejných investic i průzkumy veřejného mínění budí v konzervativním spektru silnou kritiku. Konzervativní list věnoval hned dva komentáře nebezpečí evropského socialismu pro USA krátce před tím, než prezidenta kritizovali generálové.

Američané se začínají podobat Evropanům, komentuje úvodník amerických konzervativních novin Washington Times ze dne 10. května 2021 rostoucí podporu americké veřejnosti pro větší roli státu v postpandemické hospodářské obnově.

Úvodník má obavy, že toto „evropanství“ Američanů je zlověstným znamením pro budoucnost svobody v Americe, a cituje slova Donalda Trumpa: „V Americe nevěříme ve vládu, věříme v Boha.“

Podle nového průzkumu Pew Research Center dnes ale velká část občanů v USA, ve Francii, Německu a ve Velké Británii míní, že ekonomický systém potřebuje generální opravu. Nejnespokojenější jsou Francouzi (58 %), v Británii a Německu se počet nespokojených pohybuje kolem 50 %. I přes to, že žijí v největší světové ekonomice, zhruba polovina Američanů sdílí stejný názor, píše úvodník.

Jistě, pro ekonomické obavy jsou důvody, údaje o ekonomickém propadu v roce 2020 jako důsledku pandemie hovoří jasně. Ovšem těžce pracující občané prý nevidí za horizont dneška, lepší časy jsou však na cestě, píše dále Washington Post. V roce 2021 se ekonomika vrátí k růstu, prognózuje MMF.

Takže poslední průzkum ukazuje velkou podporu vládním ekonomickým intervencím. Největší je v Británii, kde se týká veřejného bydlení nebo nepodmíněného příjmu. Podle úvodníku je fakt, že v USA je podpora intervence vlády do hospodářství stejná jako v Německu, znepokojující. Ještě horší je, že zájem Američanů o socialistické politické kroky je vyšší než ve Francii navzdory tomu, že historicky se USA vždy opíraly o soběstačnost, kdežto Francie flirtovala se socialismem.

Existuje jen jeden způsob, jak si to vysvětlit: Američané hledají záchranné lano, které by je dostalo z pandemie, opouštějí přitom tradiční přístup „dokážeme to“ a učí se mít rádi vládu.

Demokratická administrativa Joe Bidena s její koronavirovou pomocí a legislativou ohledně infrastruktury a zelené ekonomiky trénuje Američany, aby ve svém blahobytu záviseli na strýčkovi Samovi. Vláda sice sehrála důležitou roli v boji proti viru, ale Američané mohou brzy litovat, že vládě dovolují, aby pandemii využila k přetvoření americké ekonomiky podle obrazu evropského socialismu.

Na úvodník listu navazuje komentář republikánské kandidátky Amandy Makki, která varuje před náměsíčným směřováním USA do „socialistické noční můry“, před kterou Republikánská strana ve volební kampani v minulém roce varovala. Makki v článku mimo jiné kritizuje hospodářskou politiku Joe Bidena a její jednotlivé ingredience nazývá „realizací socialismu shora“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.