Katastrofa. Mr. Brexit tvrdě kritizoval Johnsonovu vládu

Bývalý poradce Dominic Cummings se pustil do slovní války s Downing Street, když kritizoval její plán na boj s pandemií.

Bývalý poradce britského premiéra Dominic Cummings kritizoval současnou vládu za její rané kroky v boji proti koronaviru. Cummings se tak pustil do války slov s Downing Street a byl již obviněn, že médiím prozradil obsah interních rozhovorů a dokumentů. Cummings z místa premiérova poradce odešel v minulém roce, do té doby patřil k nejvlivnějším poradcům Borise Johnsona a sehrál důležitou roli ve volební kampani v roce 2019 a v referendu o Brexitu v roce 2016. Jeho kritické výpady tedy podle komentátorů mohou mít dopad.

Cummings komentoval počáteční plán Johnsonovy vlády pro boj proti nemocí a popsal ho jako „katastrofu“, která vedla k zavedení uzávěr, kterým bylo možné se vyhnout. Přiznal také, že původní plán na dosažení „kolektivní imunity“ byl „špatný“ a „jakmile jsme si to uvědomili, změnili jsme ho.“ Vlnu kritiky Cummings rozjel prostřednictvím série tweetů.

Ve Velké Británii se nakazilo celkem 4,4 milionů lidí a 127 tisíc z nich zemřelo. Vláda po obvinění z pomalého zavádění uzávěr tvrdí, že to byla lekce, ze které je nutné se poučit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.