OSN: Vyšetřete a zastavte násilí v Kolumbii

Od pátku v latinskoamerické Kolumbii při protivládních demonstracích zemřelo 14 lidí.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová požaduje nezávislé vyšetřování násilných střetů mezi protestujícími a bezpečnostními složkami při demonstracích v Kolumbii. Bacheletová také zdůraznila potřebu politického dialogu. V kolumbijském Cali, třetím největším městě v zemi, došlo během protivládních demonstrací od minulého pátku k zabití 14 lidí.

V Kolumbii se už druhý měsíc protestuje proti nové daňové reformě prezidenta Ivana Duque. Od začátku protestů došlo k usmrcení nejméně 59 lidí a k zranění 2300 civilistů a neuniformovaného personálu. Organizace Human Rights Watch odhaduje o něco vyšší počet mrtvých, má se jednat nejméně o 63 lidí, situaci v Cali považuje za „velmi závažnou“.

Úřad vysoké komisařky OSN uvedl, že od pátku bylo v Cali zabito 14 lidí, dalších 98 bylo zraněno, 54 z nich střelnými zbraněmi. Mezi mrtvými v Cali byl také zaměstnanec prokuratury, který byl mimo službu a střílel na dva demonstranty, kteří blokovali ulici. Jednoho z nich přitom zabil. Video na sociálních sítích ukazuje, jak se dav vrhá na útočníka a lynčuje ho.

Bývalá prezidentka Chile Bacheletová dále zdůraznila, že jedině dialog může vyřešit požadavky různých skupin na obou stranách. Úřad OSN pro lidská práva dále uvedl, že od pátku obdržel informace o nejméně 30 lidech zatčených v Cali, a vyjádřil obavy ohledně místa pobytu některých z nich. „Pro zadržené je třeba zajistit spravedlivý proces a dodržet právo na řádné řízení“, řekla Bacheletová, a dodala, že je třeba přijmout veškerá nezbytná opatření, aby se zabránilo jejich zmizení.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.