Platby za snídaně premiérce vyvolaly ve Finsku skandál

Stát platil finské premiérce snídaně v ceně 850 euro za měsíc, není však jasné, zda na takový benefit existuje právní nárok.

Finská premiérka Sanna Marinová v posledních dnech čelí skandálu, který se týká placení nákladů za snídaně pro ni a její rodinu finským státem. Minulý týden se objevila informace, že stát platí za snídaně 300 euro měsíčně, následně se zjistilo, že jde o sumu 850 euro za měsíc.

Skandál vyvolal dohady ohledně toho, zda placené náklady na snídaně představují narušení daňových předpisů Finska. Policie minulý pátek začala vyšetřování, které by mělo určit, zda došlo k nezákonnému jednání. Zdá se, že se jednalo o praxi, kterou Marinová  jako premiérka nezačala, ale jen s ní pokračovala.

V pondělí úřad finské premiérky informoval, že premiérce byly zatím uhrazeny náklady na stravu v hodnotě 14 363 euro. V současnosti se úřad obrátil na finanční úřad, aby určil, zda částka podléhá ve Finsku dani.

Případ vyvolal diskuzi i o tom, zda má premiér republiky právní nárok na podobné benefity. Marinová uvedla, že sama chce, aby v této věci bylo jasno, protože není zřejmé, jak zákon vykládat.

Podle finského právníka Pekka Nykänena se nákladů na jídlo nezdanění netýká, týká se jenom bydlení, které poskytuje stát. Nezdaněné je bydlení a služby v rezidenci premiéra. Jenže definice „služeb“ je nakolik volná, že je těžké ji interpretovat, dodal Nykänen.

Marinová už řekla, že benefity na stravu nebude využívat.

Ve Finsku probíhá volební kampaň před komunálními volbami, které se konají 13. června.

Ilustrační foto – Autor via Wikicommons

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.