Kravčuk nazval Donbas „nádorem“, který je nutné vyříznout

Bývalý ukrajinský prezident a představitel Ukrajiny v Trojstranné skupině pro řešení východoukrajinského konfliktu ale také míní, že země lidi Donbasu potřebuje.

Leonid Kravčuk, ukrajinský exprezident a nynější představitel země v Trojstranné skupině, srovnal ve víkendovém rozhovoru pro ukrajinskou televizi Pátý kanál oblast Donbasu s rakovinovým nádorem, který je nutné vyříznout.

Citoval ukrajinského spisovatele Olesja Gončara, který napsal, že Donbas je nutné z Ukrajiny „vyříznout“, aby se Ukrajina mohla rozvíjet jako svobodný stát. Bývalý prezident země však dodal, že tím nechce říct, že by Ukrajina Donbas nepotřebovala: „Potřebujeme lidi Donbasu“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v květnu řekl, že zvažuje celostátní referendum o řešení konfliktu na východní Ukrajině, neboť vláda má několik scénářů řešení, které chce nechat posoudit lidem.

Na konci května Kravčuk oznámil, že jednání o řešení konfliktu na východní Ukrajině se už nebudou konat v běloruském Minsku. Obě strany by se měly dohodnout na novém místě, podle Kravčuka by se mělo jednat o neutrální zemi: Finsko nebo Švýcarsko.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.