Řecko dosáhlo dohody s věřiteli. Na řadě jsou další škrty

Bloomberg. Řecko dosáhlo dohody s věřiteli. Dohoda zahrnuje škrty penzí a nižší daňový limit. Euroskupina také prodiskutuje hlavní cíle řeckého přebytku. Dohoda znamená, že si Řecko otevřelo cestu k rozhovorům o odpuštění dluhů a také k novým pohotovostním půjčkám.

Vláda Řecka ustoupila několika požadavkům: včetně škrtům penzí a nižším daňový limit okolo 5700 eur na 6000 z 8639 euro. Dohoda také umožní, aby bylo více obchodů otevřených po celé zemi také v neděli.

“Rychlá realizace těchto závazků umožní euroskupině podpořit tuto dohodu na svém dalším zasedání,” řekl k tomu eurokomisař pro ekonomické záležitosti Pierre Moscovici v úterý.

Sada těchto kroků má potom podle slov hlavního ekonoma Berenberg Banky Holgera Schmiedinga umožnit Řecku zůstat solventní přes léto. Obě strany tak podle jeho vyjádření dostaly čas na další vyjednávání.

Brzy ráno řecká burza vyrostla v reakci na zprávy o dosažení dohody. Pokud se Řecku podaří dosáhnout cílů, vláda bude mít možnost realizovat řadu kroků, které by měly snížit břemeno škrtů. Návrhy vlády v tomto ohledu zahrnují podporu nájmů až 1000 euro ročně, 250 milionů euro v podporách pro děti a menší finanční odpovědnost za léky pro ty, kteří mají nízké příjmy. Kolektivní vyjednávání pro řecké zaměstnance bude obnoveno v září 2018.

Mezinírodní věřitelé nechávají nyní Atény, aby připravily zprávu o dodržování závazku, která bude podkladem pro jednání ministrů financí eurozóny 22. května. Zpráva umožní vydání dalšího finančního trenče pro Řecko v hodnotě 85 milionů euro. Na jednání se očekává diskuze o ulehčení dluhů Aténám.

Sedm let od vypuknutí dluhové krize je země hluboce zadlužená a potřebuje 7 miliard euro pomoci, aby mohla zaplatit věřitelům.

Diskuze o primárních cílem přebytku Řecka pro dobu po konci programu v roce 2018 jsou spojené s vyjednáváním o další udržitelnosti dluhu země, řekl ministr financí Řecka Euclid Tsakalotos. Tyto diskuze budou vedeny v rovině ministrů.

Dohodnutý balíček pomoci a podmínek pro ni musí být odsouhlasen řeckým parlamentem před jednáním ministrů financí. Počítá se s tím, že ho bude projednávat v první polovině května.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.