Litva daruje Tchaj-wanu vakcíny v rámci nového protičínského kurzu

Vilnius oznámil dar vakcín pro Tchaj-wan jako vyjádření solidarity. Před tím země opustila platformu 17+1.

Litva darovala Tchaj-wanu celkem 20 tisíc očkovacích dávek proti nemoci Covid-19, informuje Politico.

Oznámení o daru přišlo pár týdnů od rozhodnutí země odejít z platformy 17+1, která slouží podle Politico k prosazování čínského vlivu ve východní a střední Evropě (platforma shromažďovala 17 států střední a východní Evropy a Čínu). Litevský dar byl zveřejněn několik dní poté, co Spojené státy oznámily vlastní plány na darování 2,5 milionů vakcín Tchaj-wanu. Samosprávně spravovaný ostrov přitom Čína považuje za součást svého území.

Podle litevského ministra zahraničí Gabreliuse Landsbergise je země hrdá na to, že může ukázat svoji solidaritu s Tchaj-wanem, protože „lidé milující svobodu se o sebe navzájem starají“.  Vedle toho litevská vláda oznámila další dary vakcín do Ukrajiny, Moldavska a do Gruzie. Jedná se ve všech případech o vakcínu AstraZeneca. Tchajwanský šéfdiplomat v oficiálním vyjádření darování vakcín ocenil.

Tchaj-wanu se dařilo dlouho udržet pandemii nového koronaviru pod kontrolou ve srovnání s jinými částmi světa. V posledních týdnech ale čelí zvýšenému počtu případů nemoci. Ostrovu se nepodařilo získat přímo nákupem vakcíny od německé společnosti BioNTech a místní představitelé z toho viní tlak Číny.

Litva se v poslední době stala hlasitým kritikem Číny a v květnu odešla z platformy 17+1, přičemž další členské země EU vyzvala, aby učinily totéž.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.