Po těsném výsledku prezidentských voleb politické napětí v Peru dál roste

Více než dvacet dní po značně polarizovaných volbách země stále nezná oficiální výsledek.

Volební proces v Peru se po prezidentských volbách, které skončily těsným výsledkem ve prospěch Pedra Castilla, dostal pod silný tlak. Od voleb uplynulo více než dvacet dní, a země stále čeká na jejich oficiální výsledek. Castillova protikandidátka Keiko Fujimoriová výsledek voleb neuznala a hovoří o volebních podvodech. Během uplynulého týdne jeden ze čtyř soudců v porotě, která přezkoumává sporné hlasovací lístky, odešel z funkce poté, co se střetl s ostatními kolegy kvůli žádostem o anulování hlasů. V sobotu soud přislíbil, že za soudce najde rychlou náhradu.

Polarizované prezidentské volby v Peru se konaly v kontextu hlubokých politických rozporů, které mají souvislost s pandemií a jejími hospodářskými dopady. Situace v hlavním městě Limě je napjatá i kvůli protestním shromážděním zastánců obou hlavních kandidátů.

Castillovi stoupenci naléhají na volební orgány, aby výsledky potvrdily. Podporovatelé Fujimoriové zase opakují, že hlasování bylo zmařeno podvodem a volají po důkladném vyšetřování. Problém je, že Fujimoriová nenabídla žádné konkrétní důkazy, zatímco mezinárodní pozorovatelé označili prezidentské volby v zemi za svobodné a férové.

V kontextu rostoucího napětí kolem voleb unikla na veřejnost zvuková nahrávka uvězněného bývalého zpravodajského poradce a spolupracovníka bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho (otec Keiko Fujimoriové odsouzený za korupci), podle které se měl snažit ovlivnit hlasování ve prospěch Keiko Fujimoriové. Námořnictvo řeklo, že zveřejněné telefonáty bude vyšetřovat.

Nový peruánský prezident má složit přísahu 28. července, v den oslav nezávislosti země.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.