V Kolumbii zaútočili na prezidentskou helikoptéru

S vlnou protivládních protestů v Kolumbii opět vzrůstá násilí a nestabilita.

Při několika násilných útocích v Kolumbii zemřeli nejméně čtyři policisté. Nové útoky jsou známkou další eskalace násilí a nestability v některých částech této latinskoamerické země. Terčem útoku se stal také vrtulník kolumbijského prezidenta.

Tři policisté mimo službu byli zabiti na severovýchodě Kolumbie, ve městě Pailitias. Na jihu země bylo nalezeno pět těl zavražděných mužů. Další policista byl zabit na jihovýchodě, ve městě Cali. Kdo je za tyto tři útoky odpovědný, není jasné, i když úřady z nich obviňují ozbrojené skupiny, včetně těch, které v roce 2016 odmítly mírovou dohodu mezi vládou a rebely z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC).

K sérii útoků došlo krátce poté, co se terčem jiného stala helikoptéra kolumbijského prezidenta Ivána Duqueho. Incident se stal v blízkosti hranic mezi Kolumbií a Venezuelou v pátek 25. června, obešel se bez obětí na životech, helikoptéra byla poškozena střelbou. Vláda nyní nabízí odměnu 800 tisíc dolarů za informace o tom, kdo za útok nese odpovědnost.

Podle informací kolumbijské pozorovatelské skupiny Indepaz došlo v letošním roce k 45 masakrům, tj. k zabití více než tří lidi při jednom útoku. Mezinárodní červený kříž prohlásil, že Kolumbie se během roku 2020 znovu stala svědkem vlny násilí, v zemi pokračuje pět konfliktů s ozbrojenými skupinami.

Jak už jsme informovali, v dubnu se v Kolumbii zvedla vlna protivládních protestů, které souvisely s vládními návrhy na reformu daní, která by disproporčně zasáhla střední vrstvy a pracující. Vzešla s nich také kritika policejních složek země za nepřiměřené násilí.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.