Kolumbie po vlně násilí slibuje reformu policie

Reforma má reagovat na kritiku policejního násilí vůči protestujícím, které způsobilo smrt desítek lidí.

Kolumbijský prezident Ivan Duque oznámil, že jeho země bude modernizovat policejní sbor. Krok má být reakcí na kritiku, kterou vyvolalo policejní násilí v době posledních protivládních protestů v zemi.

Protivládní protesty se v Kolumbii rozhořely na konci dubna a vyvolal je návrh daňové reformy, která by disproporčně zatížila představitele střední a dělnické třídy. Protesty a požadavky protestujících se posléze rozšířily i na zdravotní reformu a reformu školství. V epicentru protestů, ve městě Cali, došlo k největším násilnostem. Přesný počet obětí není jasný, ale organizace pro lidská práva mluví o desítkách lidí, které zabily bezpečnostní složky.

Prezident Duque prohlásil, že vláda požádá Kongres o vznik policejního direktorátu pro lidská práva, požádá o mezinárodní asistenci a založí nový direktorát pro vzdělávání členů sboru. Zákon by měl být parlamentu předložen na začátku července, očekává se od něj také vytvoření nového systému pro stížnosti a rozšíření disciplinárních nástrojů vůči policistům, na které by dohlížel nezávislý orgán. Vláda také pracuje na zákonem daných kritériích pro legitimní užití síly a hodlá zákonem regulovat prodej a dostupnost méně smrtících zbraní, řekl Duque.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.