V Rusku oslábla podpora potravinového embarga

Zavedení zákazu dovozu některých potravin z EU a USA do Ruska stále podporuje 57 % dotázaných. Více lidí je ale proti.

Nový průzkum veřejného mínění ruské agentury VCIOM ukázal, že mezi Rusy roste nespokojenost s potravinovým embargem, které země zavedla v roce 2014. Protisankce se od srpna 2014 týkají zákazu dovozu masa, drůbeže, ryb, mořských plodů, mléčných produktů, sýrů zeleniny a ovoce či dalších potravin ze zemí EU a z USA. Zatímco ruský prezident Vladimir Putin hodnotil v roce 2018 dopady těchto sankcí pozitivně jako podporu ruského zemědělství, ruští analytici později upozornili na to, že nahrazování importů zaplatil spotřebitel. Za pět let embarga vyrostly ceny potravin v Rusku, a to jak ty importní, tak domácí. Mezi roky 2013 až 2018 nejvíce zdražilo máslo (+79 %), mražené ryby (+68 %), bílé zelí (+26 %), těstoviny (+34 %), slunečnicový olej (+35 %) a pšeničná mouka (+25 %).  Více se dočtete zde.

V roce 2014, když byly ruské protisankce týkající se dovozu potravin ze zahraničí zavedeny, tento krok podporovalo 84 % dotázaných a jenom 9 % dávalo najevo, že tento krok nepodporují. V roce 2015 zákaz dovozu potravin do Ruska podpořilo už 73 % a nespokojenost vyrostla na 20 %. V roce 2021 je situace následující: 57 % dotázaných Rusů krok podporuje, ale odpůrců embarga je nyní 36 % (7 % nedovedlo odpovědět).

Průzkum ukázal na to, že největší podíl odpůrců potravinového embarga jsou obyvatelé velkých měst, Moskvy a Petrohradu. Zde celkem 50 % dotázaných embargo nepodporuje. V dalších regionech Ruska je nesouhlas kolem 36 %, na vesnici pak 30 %.

Potravinové embargo nemá podporu zvláště u mladých, čím mladší tím hůře zákaz dovozu potravin ze zahraničí oceňuje, ukazuje dále nový průzkum.

Co se týká obecně sankcí, které jiné země zavedly proti Rusku, tak průzkum ukázal, že 31 % dotázaných míní, že sankce jsou pro Rusko pozitivní. V roce 2014 top bylo jenom 18 % dotázaných. Z dat společnosti VCIOM dále vyplývá, že Rusové vybírají domácí potraviny, i když v oblečení nebo v bytové technice upřednostňují dovozní zboží. V tomto případě se jedná o 71 % respondentů. Naopak Rusové upřednostní podle průzkumu ruskou zeleninu (91 %), ryby a maso (89 %), mléčné výrobky (88 %) a těstoviny (74 %).

Autoři průzkumu upozornili na to, že starší respondenti dávají obvykle spíše přednost ruské výrobě, zatímco mladší se spíše orientují na dovozní zboží. Závisí ale také na tom, kde lidé žijí. Na vesnici preferuje ruské zboží celkem 72 % lidí, v Moskvě a v Petrohradě je to jenom 31 %.

Psali jsme

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.