Teploty ve Finsku v červnu lámaly rekordy. Na začátku července hlásil teploměr v severním Laponsku 33,5 stupňů

Červen byl teplotně rekordním po celé zemi. Na začátku července bylo v Utsjoki 33,5 stupňů.

Červen byl nejteplejší měsíc v historii finských meteorologickým měření, informoval Finský meteorologický úřad. Teploty během června překročily 25 stupňů Celsia po dobu celkem 25 dnů měsíce. Země se kromě toho potýká s nedostatkem srážek a s pokračováním veder na začátku července. 5. července bylo nejtepleji z celého finského území v arktickém Utsojoki.

Průměrná červnová teplota byla po celé zemi ve výši 16,5 stupňů, což je rekordní průměr za dobu vedení záznamů (od roku 1844). Průměrná teplota překonala maximum z roku 1953, kdy se jednalo o 16,2 stupňů.

Jih Finska zaznamenal v červnu „vlnu veder“, tj. období, kdy se teplota vyšplhala nad 25 stupňů, po dobu 10 dní.  Průměrná teplota zaznamenaná na helsinské měřicí stanici Kaisaniemi byla 19,3 stupně, což je vůbec nejvyšší průměrná hodnota.

Tento trend se projevil po celém Finsku, téměř všechny regiony zaznamenaly rekordní nebo výjimečně teplý červen.

Finský meteorologický ústav zdůraznil, že meteorologové používají slovo „výjimečný“ jen v případě, že statistický výskyt meteorologického jevu je zaznamenán v průměru třikrát nebo méně za období sta let.

Vůbec nejtepleji bylo v červnu v jižní Karélii, kde bylo naměřeno 33,6 stupňů. Rekord pochází z roku 1953, kdy bylo na jihu regionu Ostrobotnie naměřeno 33,8 stupňů.

Výzkumný pracovník Mika Rantanen v odpovědi na otázku finské veřejnoprávní televizi Yle, co výjimečně vysoké teploty způsobilo, řekl, že je důležité vyjasnit jednu věc: změna klimatu sama o sobě meteorologické jevy nezpůsobuje.  „Je to trochu špatně formulovaná otázka,” uvedl dále. „Místo toho bychom se měli ptát, jak změna klimatu ovlivnila intenzitu vlny veder? Změna klimatu je jen jedním ze základních faktorů.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.