Čína válcuje EU v poskytování vakcín v Africe a v Latinské Americe. Bude to mít geopolitické důsledky, varuje Borrell

Evropský šéfdiplomat označil evropskou pomoc Africe a Latinské Americe za nedostatečnou.

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell kritizoval nedostatečné dodávky vakcín do zemí Afriky a Latinské Ameriky, které podle něj budou mít „geopolitické důsledky“. Borrell varoval, že EU tak ztratí svůj vliv ve prospěch Číny.

Borellova slova reflektují obavy z toho, že EU nedostála svým slibům pomoci Africe a Latinské Americe v boji proti pandemii, ani neposiluje obchodní vztahy. Mezitím je to Čína, která poskytuje víc vakcín, více investuje a rozšiřuje svůj vliv v těchto regionech světa.

„Čínská expanze v Africe a v Latinské Americe by nás měla znepokojovat a měla by nás dost zajímat. V Evropě jsme naočkovali 60 procent našich obyvatel, v Africe jsou na 2 nebo 3 procentech. Kdo je velkým dodavatelem vakcín v Africe? Čína. Kdo je velkým dodavatelem vakcín do Latinské Ameriky? Čína“, řekl Borrell při svém vystoupení na letním kurzu španělské univerzity v Santanderu.

Evropský šéfdiplomat srovnal čínské dodávky vakcín ve světě s evropskými sliby poskytnout do konce roku zemím s nízkými nebo středními příjmy 200 milionů vakcín. Upozornil, že problém není slib, ale efektivita jeho provedení, tj. kdy k dodávkám dojde. EU zatím poskytla Africe 10 milionů dávek, což pro kontinent s 1,5 miliardou lidí není dostačující.

Čínská média dnes vykreslují Čínu jako nejužitečnějšího partnera rozvojového světa, zatímco snahy EU a USA odmítají jako zanedbatelné. Borrell připustil, že tento narativ je velký problém. „Ostatní dělají víc než my, nebo alespoň lidé vnímají, že dělají víc než my“, řekl. „A to bude mít geopolitické důsledky. Evropa musí urychlit… uvedení našich závazků do praxe.“

EU má podle Borrella problém se zviditelněním jí darovaných vakcín, přestože je úzce zapojena do celosvětové iniciativy pro distribuci vakcín COVAX. „Dali jsme COVAXu spoustu peněz, jsme velcí sponzoři COVAXu.  Ale COVAX není Evropa, je to zprostředkující subjekt, který měl obrovské potíže s dodávkami vakcín v potřebném množství.“

Evropská komise už také kritizovala nedostatek informací o darech z EU ve srovnání s Ruskem a Čínou, které dodávkám vakcín věnují zvýšenou mediální pozornost. Nakonec si pozornost získala i EU, když oznámila plán darovat 200 milionů dávek. Velkolepou rétoriku však nenásledovaly reálné kroky. Ke 14. červenci byla dodána pouze 4 procenta ze zhruba 150 milionů vakcín, které nakonec evropské země přislíbily darovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.