Konec papírování: Dubaj směřuje k plně digitalizované státní správě

Od 12. prosince 2021 by měla být pro klienty státní správa v Dubaji plně bezpapírová, tj. bude digitalizováno 100 % interních procesů a služeb. Vláda již nebude vydávat ani vyžadovat papírové dokumenty v rámci všech svých činností.

Od konce roku 2021 se má dubajská vláda zcela obejít bez papíru, čímž se ušetří mnoho kusů papíru, které se každoročně použijí pro vládní transakce. Integrovaný rámec, který funguje napříč vládními subjekty, představuje další významný krok k tomu, aby se Dubaj stala chytrým městem budoucnosti a zvýšila se spokojenost zaměstnanců i občanů.

„V rámci tohoto procesu se zaměříme na implementaci technologií nezbytných k tomu, aby bylo možné provádět transakce bez použití papíru. Vytvoříme také právní rámec, který se bude zabývat digitálními postupy, a překonáme veškeré kulturní a zvykové překážky při odklonu od papíru. Odstraněním 1 miliardy kusů papíru, které vláda ročně spotřebuje, bychom mohli ušetřit dost peněz na to, abychom nakrmili 4 miliony dětí, zabránili pokácení 130 000 stromů a ušetřili produktivních 40 hodin, tak by měli lidé více času na to, co je baví,“ uvádí se na webu Smart Dubai.

Komplexní digitální transformace

Dubajská vláda usiluje o to, aby se Dubaj stala chytrým městem. Podporuje také shromažďování a sdílení dat za účelem rozvoje a přizpůsobení služeb pro spokojenost zákazníků. Dubaj již vybírá silniční mýtné (Salik) prostřednictvím technologie RFID a platby za dopravní služby prostřednictvím čipových karet Nol.

Dubajský digitální úřad (DDA – Dubai Digital Authority) uspořádal setkání se čtyřmi přidruženými subjekty, které zastřešuje, aby projednal jednotnou vizi komplexní digitální transformace Dubaje.

Během setkání zástupci diskutovali o rámci DDA a jejích subjektů v další fázi a o mechanismech digitalizace života v Dubaji prostřednictvím poskytování integrovaného a inovativního systému inteligentních služeb, který by přispěl k vybudování průkopnické digitální ekonomiky emirátu. Cílem rámce je vytvořit bezpečné digitální prostředí zavedením kybernetické bezpečnosti na ochranu dat, informačních systémů a komunikační sítě, a tím zachovat bohatství dat, kterého Dubaj v průběhu let dosáhla.

Na setkání se rovněž diskutovalo o významu partnerství s různými institucemi a společnostmi působícími v oblasti technologií, jakož i s akademickými institucemi v emirátu, přičemž spolupráce je důležitým pilířem DDA pro zajištění integrace do plánů na vytvoření plně digitálního města Dubaj.

Na setkání byly rovněž představeny operační plány zaměřené na stanovení strategických cílů digitalizace života v emirátu, které mají splnit potřeby a požadavky nové digitální transformace, posílit digitální ekonomiku, zvýšit digitální kompetence lidí, zachovat digitální bohatství Dubaje a přeměnit Dubaj na město zcela řízené inteligentními digitálními transakcemi.

V našem seriálu sledujeme strategii Emirátu pro přechod k novému modelu ekonomiky:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.