Podle ratingu IMD jsou Emiráty devátou nejkonkurenceschopnější zemí na světě

Spojené arabské emiráty si udržely pozici deváté nejkonkurenceschopnější země na světě a předstihly i USA, Kanadu, Austrálii a Spojené království. Jaké faktory k tomuto hodnocení přispěly?

V žebříčku světové konkurenceschopnosti 2021, který zveřejnil Institut pro rozvoj managementu (IMD), se SAE umístily na třetím místě v oblasti efektivity státní správy, na osmém místě v oblasti efektivity podnikání a na devátém místě v oblasti ekonomické výkonnosti.

V oblasti infrastruktury, která zahrnuje zdravotnictví a životní prostředí, vědeckou, základní a technickou infrastrukturu, se země umístila na 28. místě ze 64 států světa. „Ve 20 ukazatelích rozvoje jsme se dostali na první místo na světě a SAE patří mezi 10 nejlepších zemí v konkurenceschopnosti a na první místo na světě ve schopnosti vlády přizpůsobit se změnám,“ uvedl na Twitteru šejk Mohammed bin Rašíd, viceprezident a předseda vlády SAE a vládce Dubaje.

„Během pandemie jsme nezůstali stát na místě a nepřestaneme se posouvat vpřed,“ řekl a dodal, že SAE pokročily ve 120 globálních ukazatelích. IMD vyjmenoval výzvy, kterým bude země čelit v roce 2021, včetně zavedení standardizovaných pokynů kvůli neustálým změnám během pandemie, bankrotu podniků kvůli narušeným dodavatelským řetězcům a pokračování vládního programu hospodářské diverzifikace.

Spojené arabské emiráty jsou jedinou zemí na Blízkém východě, která se umístila v první desítce. Na prvním místě se umístilo Švýcarsko, následované Švédskem, Dánskem, Nizozemskem a Singapurem, zatímco Katar se umístil na 17. místě a Saúdská Arábie na 32. místě. USA se umístily na 10. místě, Čína na 16. místě a Spojené království na 18. místě (ČR najdeme na 33. místě).

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.