Merkelová a Sarkozy mě šokovali, summit NATO měl blízko ke zradě, vzpomínal ukrajinský exprezident

Viktor Juščenko v rozhovoru kritizoval postoje Německa a Francie ke členství Ukrajiny v NATO na bukurešťském summitu NATO v roce 2008.

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko (ve funkci 2005-2010) v televizním rozhovoru pro stanici Ukrajina 24 řekl, že ho na bukurešťském summitu NATO v roce 2008 šokovaly postoje německé kancléřky Angely Merkelová a prezidenta Francie Nicolase Sarkozyho k členství Ukrajiny v NATO. Obě země tehdy odmítly členství země v organizaci, byť summit neurčitě deklaroval, že Ukrajina a Gruzie se členy aliance stanou.

Jejich postoje způsobily ukrajinskému vedení velké zklamání a hrály do rukou ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, míní ukrajinský prezident.  Juščenko řekl, že tento summit NATO vidí jako něco, co se přibližovalo „zradě“: „Myslím si, že ano, nebudu to slovo vyslovovat, ale myslím si, že je to blízko.“

Bývalý ukrajinský prezident Juščenko vzpomínal, že po jednání on a několik dalších prezidentů hovořilo s Merkelovou, zatímco Sarkozy sál opustil a nechtěl dál komunikovat. Juščenko mimo jiné Merkelové řekl, že počet Ukrajinců, kteří chtějí do NATO, se zvýšil.

„Pro mě jsou argumenty, které Merkelová tehdy uvedla, do dnešního dne byly a jsou nepřijatelné,“ řekl bývalý prezident.

Juščenko v rozhovoru také uvedl, že ruská okupace Donbasu a anexe Krymu i špatné vztahy s Ruskem měly vícero příčin, nicméně zdůraznil, že Vladimir Putin nenapadl země jako Bulharsko, Polsko nebo Litva na západ od Ruska, protože jsou v NATO a protože je nebezpečné „se jich dotknout“.

Ukrajina 23. srpna oslavila 30 let nezávislosti. Její politické elity opakovaně skloňovaly členství v NATO a EU jako svoji ambici.

Víc ve videu zde (v ukrajinštině).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.