Turecko nemůže přijmout novou uprchlickou zátěž

Ministr zahraničí Çavusoğlu v neděli prohlásil, že bychom se měli poučit z krize v roce 2015 a že by státy EU měly přispět na pomoc.

„Jako Turecko jsme dostatečně splnili své morální a humanitární povinnosti týkající se migrace,“ řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoğlu na společné tiskové konferenci s německým protějškem Heiko Maasem.

Maas uvedl, že Německo je vděčné Turecku za jeho nabídku pomoci s provozem kábulského letiště po stažení NATO, pro které je Německo připraveno nabídnout finanční a technickou podporu. „Je v našem vlastním zájmu zajistit, aby kolaps v Afghánistánu nedestabilizoval celý region,“ uvedl v prohlášení.

Nástroj EU pro uprchlíky v Turecku

Turecko v současné době hostí více než 4 miliony uprchlíků a EU se zavázala Turecku při řešení této výzvy pomoci (viz také náš příspěvek zde). Nástroj EU pro uprchlíky v Turecku, který spravuje celkem 6 miliard eur ve dvou tranších, stanovuje společný koordinační mechanismus, jehož cílem je zajistit komplexní a koordinované řešení potřeb uprchlíků a hostitelských komunit v Turecku. Nástroj se zaměřuje na humanitární pomoc, vzdělávání, řízení migrace, zdraví, obecní infrastrukturu a sociálně-ekonomickou podporu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.