Také v poslední německé televizní debatě Scholz voliče přesvědčil

Poslední předvolební televizní klání naznačilo i řadu shod mezi SPD a Stranou zelených.

Ve třetí a poslední televizní debatě lídrů německých politických stran se proti názorům konzervativního kandidáta Armina Lascheta postavil šéf SPD (sociální demokracie) Olaf Scholz i šéfka Zelených Annalena Baerbocková. Politika EU byla v rámci debaty opět odsunuta na vedlejší kolej.

Televizní debata v neděli 19. září měla podle moderátorů pomoci nerozhodnutým voličům před volbami, které se konají příští víkend. V posledních průzkumech totiž 40 % dotázaných uvedlo, že plánují hlasovat, ale zatím neví pro koho.

V průzkumech vede sociální demokracie, za ní jsou konzervativci Angely Merkelové a na třetím místě Strana zelených. Scholz a Baerbocková se v debatě shodli, když volali po zvýšení daní pro lidi s vysokými příjmy, zatímco konzervativní kandidát Armin Laschet se hlasitě stavěl proti. Laschet tvrdil, že zvýšení daní bude brzdit snahu malých firem odrazit se od pandemického propadu.

Kandidáti za SPD a Zelené se shodli také v otázce zvýšení minimální mzdy, Laschet je odmítl s argumentem, že o mzdách by měly jednat odbory.

V oblasti digitalizace chtějí SPD a Zelení uložit poskytovatelům telekomunikačních služeb povinnost zajistit komplexní širokopásmové pokrytí i ve venkovských oblastech.

Bleskový průzkum provedený krátce po odvysílání pořadu označil Olafa Scholze za vítěze, přičemž 42 % lidí ho považuje za nejpřesvědčivějšího ze tří kandidátů. Je to potřetí ve třech debatách, kdy se Scholz dostal do čela bleskových průzkumů veřejného mínění.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.