Rada EU: Co zůstává občanům skryto? (3. část)

Ze zasedání pracovních skupin se nepořizuje žádný zápis, diskuse tak zůstávají za zavřenými dveřmi a nejsou přístupné veřejnosti.

Jak ukazuje článek Corporate Europe Observatory (CEO), může být snazší zjistit, kdy se lobbistické skupiny podniků zabývají zasedáními pracovních skupin, z chlubení v jejich vlastních bulletinech, než z jakéhokoli oficiálního zdroje Rady EU. (K pracovním skupinám blíže v 1. části zde).

Ve zveřejněných programech pracovních skupin se příliš často uvádí, že se jich účastní „zúčastněná strana“, aniž by byly poskytnuty jakékoli další informace, ačkoli se tato praxe zlepšila poté, co jsme o tom v roce 2019 informovali Radu, pokračuje CEO.

Kromě toho naše tabulka uvádí tři zasedání, na nichž bylo v programu uvedeno, že se konala externí vystoupení, ale Rada neměla žádné informace o tom, kdo byli tito účastníci. Například z programu zasedání pracovní skupiny v květnu 2019 v Rumunsku (které v té době předsedalo Radě) vyplývá, že prezentace přednesl „automobilový průmysl“ a „chemický průmysl EU“. Sekretariát Rady nám však sdělil, že „jsme nenašli žádné další dokumenty týkající se tohoto zasedání“, včetně toho, které lobby se ho zúčastnily. To svědčí o znepokojivém nedostatku transparentnosti a řádného vedení záznamů.

Mimoto nejsou prezentace lobbistů aktivně zveřejňovány na internetových stránkách zasedání Rady a místo toho je třeba je získat prostřednictvím žádostí přístup k dokumentům (viz tento příklad). Tyto žádosti vyřizují úředníci Rady vstřícně, ale ne vždy jsou dokumenty na vyžádání zpřístupněny a webové stránky Rady zůstávají značně neefektivním nástrojem transparentnosti, jehož používání je těžkopádné a nepřehledné. Bizarní je, že většina zasedání podskupiny pro zlepšování právní úpravy je označena jako zasedání pro „Competit.Growth – Shipbuilding“, přestože taková skupina neexistuje a stavba lodí není tématem programu! Důležité je, že to znamená, že tyto schůzky jsou hůře sledovatelné.

Šokující je, že ze zasedání pracovních skupin se nepořizuje žádný zápis, což znamená, že diskuse zůstávají v podstatě za zavřenými dveřmi.

Některé pozvané subjekty nejsou součástí Rejstříku transparentnosti lobbistických organizací EU. Patří mezi ně Industry4Europe, obchodní sdružení pro obchodní sdružení, které má 156 členů z průmyslu a „věnuje se kampani za ambiciózní průmyslovou strategii EU“.

Psali jsme:

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.