NATO na jihu Evropy nacvičovalo využití jaderných bomb

Specifikem tohoto typu zbraní je schopnost zničit velké plochy – například zničit město v radiu 10 km od místa výbuchu.

Na jihu Evropy proběhlo vojenské cvičení NATO s názvem Steadfast Noon 2021, které mělo zabezpečit bezpečnost, spolehlivost a efektivnost prostředků jaderného zadržování. NATO považuje cvičení za rutinní, ale experti si všímají utajení a významu cvičení, protože se v něm procvičuje scénář jaderné války a použití amerických jaderných bomb B61, které jsou uloženy v Turecku nebo v některých zemích EU. O kolik jaderných bomb taktického vyzbrojení se jedná, není jasné. V médiích se mluví o asi 100 až 200 jednotek různé síly. Specifikem tohoto typu zbraní je nicméně schopnost zničit velké plochy – například zničit město v radiu 10 kilometrů od místa výbuchu, podobně jako tomu bylo v případě Hirošimy v srpnu 1945. S ohledem na tuto skutečnost mají tyto zbraně u hranic s Ruskem nikoliv taktickou ale strategickou úlohu, píše Nězavisimaja gazeta.

V NATO jsou oficiálně tři země s jadernými zbraněmi, USA, Británie a Francie. Nicméně letošního vojenského cvičení se účastnilo celkem 14 zemí. Během výcviku shodila dvě stíhací (a neviditelná) letadla typu F-35 dvě makety bomby B61-12. Stíhací letoun páté generace tak má potenciál k nošení jaderných bomb, což letadlu dává nový strategický význam v rámci jaderného zadržování.  Obavy ale vzbuzuje možnost, že by tyto stíhačky mohly mít na palubě jaderné bomby bez toho, že by vstoupily do zóny ruských systémů protiraketové obrany. Tyto nové typy neviditelných stíhacích letadel rozmisťují USA v Evropě, například v Polsku.

Ruský vojenský expert Alexandr Chrolenko je toho názoru, že Američané testovali munici a uspořádali cvičení Steadfast Noon 2021 v souvislosti s výměnou a testováním nových modifikací letounů B61-12 NATO.

Nězavisimaja gazeta v článku uvádí následující kontext cvičení: „Soudě podle oficiálních prohlášení vedení Severoatlantické aliance jsou hlavními nepřáteli této organizace Rusko a jeho hlavní spojenec ve východní Evropě, Bělorusko. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nedávno prohlásil, že ‚NATO bude nadále budovat své vojenské kapacity a používat širokou kombinaci různých nástrojů‘ k potírání ‚ruské agrese‘. I když fakta ukazují na aktivaci NATO.“

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.