Na suchu aneb Jak velké společnosti využívají vodní zdroje

Danone a Nestlé, dva světoví giganti v oblasti balené vody, se stali terčem kritiky.

Dokument televizní stanice ARTE odhaluje, jak bezostyšně firmy ovlivňují politická rozhodnutí, jak se obyvatelé brání a jaké nevratné škody již byly způsobeny.

Volvic, Vittel, Lüneburg: tato tři místa představují boj evropských občanů za pitnou vodu. Ve francouzském regionu Auvergne, který je bohatý na vodu, vysychají potoky, pěstitelé jablek si stěžují na příliš malé ovoce a nejstarší evropská rybí farma je na suchu, zatímco společnost Danone právě tam ročně odčerpá miliardy litrů pro svou značku „Volvic“. Whistleblower před kamerou odhaluje, jak byl umlčen poté, co kritizoval praktiky společnosti. A místní obyvatelé si stěžují, že jim byla zamítnuta stavební povolení, protože údajně není jasné, zda je v oblasti stále dostatek vody pro všechny.

Voda chybí také ve Vittelu na východě Francie. Přesto z místní továrny Nestlé vyjíždějí denně stovky nákladních aut s lahvemi Vittel. Ekologové a odborníci na korupci žalují společnost nejen za to, že zřejmě sponzorsky ovlivňovala místní vodohospodářskou politiku, ale v některých případech také nelegálně čerpala vodu a provozovala zakázané skládky plastového odpadu.

Nyní se Volvicem a Vittelem zabývá i parlamentní kontrolní výbor. Mandát francouzské komise zní: „Vyšetřování nadměrného využívání vody podniky a jeho důsledků“. Na protestních cedulích v severoněmeckém Lüneburgu stojí nápis „Žádný druhý Vittel“ (Kein 2. Vittel). Mnoho tamních obyvatel se staví proti třetímu odběrnému místu, které plánuje společnost Coca-Cola.

Filmový dokument je dostupný do 17. listopadu 2021 na webu TV ARTE; jazykové verze: němčina, francouzština; titulky německé, anglické, španělské, italské.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.