Jak jsme si v Evropě zadělali na sucho

Meteorologové hovoří o podceňovaném nebezpečí a poukazují na stav evropských zásobáren podzemních vod – v celé Evropě je nedostatek vody.

Filmový dokument televizní stanice ARTE upozorňuje na neblahý vývoj v Evropě: hořící lesy a chřadnoucí úrodu. Po třech letech extrémního sucha a horkého léta půda v mnoha oblastech Evropy vyschla do hloubky několika metrů. Na příkladech z Německa, Francie, Španělska a Rumunska se dokument zabývá otázkou, do jaké míry si za tuto katastrofu mohou lidé sami, kromě změny klimatu.

Odborníci v dokumentu představují výsledky svého výzkumu. Příčiny jsou uvedeny na příkladech: smrkové monokultury v německých lesích nebo Mar del Plástico, plastové moře skleníků, které se rozkládá na 350 km2 ve Španělsku. Zde se pěstuje ovoce a zelenina pro naše supermarkety. A budoucnost se zdá být ještě vyprahlejší a horká: proto se ve Francii již provádí výzkum vína odolného vůči horku a suchu.

Dokument ukazuje, jak po desetiletí chybná lesnická politika a důsledky intenzivního zemědělství podporují sucho. Změna klimatu vedla k nedostatku srážek a horkým létům, ale skutečnost, že se změnila v sucho, má také mnoho společného s politikou a lobbingem. Existuje však naděje: dokument představuje opatření EU, vědecké projekty a soukromé iniciativy na omezení sucha – klíčové slovo „EU Green Deal“ pro biologickou rozmanitost a rozšíření udržitelného hospodaření na našich polích a v lesích.

Filmový dokument je dostupný do 17. listopadu 2021 na webu TV ARTE. Jazykové verze: němčina, francouzština. Titulky: německé, anglické, polské, francouzské, španělské, italské. 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.