Evropská komise ve věci Severního Irska zvyšuje tlak na britskou vládu

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič po jednání s britským vyjednavačem Davidem Frostem o provádění dohod o brexitu v Severním Irsku v Bruselu zvýšil tón.

Spojené království se opět ocitlo v napjaté situaci s EU poté, co vláda Borise Johnsona naznačila, že by mohla spustit článek 16 a pozastavit platnost části protokolu o Severním Irsku obsaženého v dohodě o brexitu.

Protokol uvolňuje celní kontroly mezi Spojeným královstvím a zeměmi EU v zájmu zachování míru, který byl zajištěn Velkopáteční dohodou z roku 1998 po desetiletích sektářského násilí během nepokojů, ale jeho podmínky znamenají, že Severní Irsko musí dodržovat pravidla jednotného evropského trhu, což znamená byrokracii a možná zpoždění při dovozu zboží z Anglie, Skotska a Walesu.

To je skutečnost, kterou chce Westminster obejít, a proto navrhuje „nový právní text“, který by nahradil stávající dohodu a zefektivnil proces. Článek 16 mezitím umožňuje buď Spojenému království, nebo EU jednostranně pozastavit některé prvky protokolu, pokud se prokáže, že způsobují vážné „hospodářské, společenské nebo environmentální obtíže“ a vedou k narušení obchodu.

Místopředseda Evropské komise odpovědný za brexit, Maroš Šefčovič, po třetím setkání (5. listopadu) se svým britským protějškem Davidem Frostem pronesl varování: „Odvolání se na článek 16 protokolu by mělo vážné důsledky pro Severní Irsko a obecně pro vztahy mezi EU a Spojeným královstvím.“

Obě strany se sice v polovině října dohodly na omezení papírování na hranicích, ale přetrvávající dohled Evropského soudního dvora zůstává sporným bodem a britská vláda by jej ráda odstranila, protože si stěžuje, že vliv lucemburského soudu představuje neoprávněný zásah do suverenity Spojeného království.

„Pokud Spojené království skutečně spustí článek 16, reakce EU by Británii fakticky uvrhla zpět do oblasti brexitu bez dohody, což by pro její podniky znamenalo nová cla a ještě horší podmínky, než za jakých nyní fungují mimo jednotný trh,“ zmínil belgický vicepremiér Vincent Van Peteghem.

Některé země EU navíc předpovídají, že obtížné vztahy se Spojeným královstvím neskončí vyřešením irského konfliktu, ale budou těžké i v příštích letech, protože britská vládnoucí konzervativní strana se rozhodla využít tuto otázku jako prvek konfrontace v domácí politice.

Podle Šefčoviče „budou diskuse pokračovat na úrovni expertů“ a 12. listopadu by se měl osobně vydat na další jednání do Londýna.

 

Psali jsme:

 

Ilustrační foto: U.K. Prime Minister, OGL 3 , via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.