Facebook smazal post etiopského premiéra kvůli násilí

Americký digitální gigant smazal post Abiy Ahmeda, který v kontextu intenzifikace války v zemi vyhodnotil jako podporující násilí.

Dceřiná společnost Facebooku Meta zasáhla do dění v Etiopii, kde se rozhořela další fáze již rok trvajícího občanského konfliktu. Facebook vymazal post etiopského premiéra a laureáta Nobelovy ceny míru Abiye Ahmeda. Ahmed na síti nazval probíhající konflikt operací k ustanovení „práva a řádu“ a slíbil, že pohřbí všechny nepřátele své vlády.

Facebook uvedl, že v souvislosti s intenzifikací konfliktu v Etiopii chce společnost pomoci lidem cítit se bezpečně a předejít online a offline škodám. Odstranění postu etiopského premiéra Facebook spojuje se snahou o zastavení vyvolávání a podpory násilí. Etiopská vláda tento krok oficiálně nekomentovala.

V konfliktu v Etiopii už zřejmě zahynuly tisíce lidí, statisíce jich byly uvrženy do hladu a miliony vyhnány z domovů. Součástí konfliktu mezi současnou vládou a Lidovou osvobozeneckou frontou Tigraje, která Etiopii vládla do roku 2018, je také silná rétorika a propaganda využívaná oběma stranami konfliktu.

Ahmed ve středu ve vojenském velitelství v Addis Abebě prohlásil: „Jáma, která se kope, bude velmi hluboká, bude místem, kde bude pohřben nepřítel, nikoliv místem rozpadu Etiopie. Pohřbíme naše nepřátele svou krví a svými kostmi.“

USA a OSN už vyjádřily obavy z konfliktu v této africké zemi, do hlavního města Etiopie přijel na dvoudenní jednání americký vyjednavač Jeffrey Feltman, USA a některé další státy začínají ze země stahovat své diplomaty.

Facebook v poslední době čelí kritice, že se podílel na rozpoutání konfliktu například v Myanmaru a že jeho síť podporuje polarizaci a konflikty ve společnosti.

Informace přinesly noviny Financial Times ze dne 5. listopadu 2021, na straně 2.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.