Země APECu hledají cestu k ekonomickému zotavení po pandemii

Organizace Asijsko-pacifické hospodářské spolupráce a jejích 21 členů představuje celkem 60 % celosvětového HDP.

Nový Zéland je hostitelem letošního fóra Asijsko-pacifické hospodářské spolupráce (APEC), během kterého se mimo jiné v sobotu očekává i virtuální setkání amerického prezidenta Joe Bidena s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Hlavním tématem fóra je překonání ekonomické krize způsobené pandemií.

Všech 21 členů APEC se bude snažit nalézt oblasti spolupráce, zmírnit existující překážky pro obchod a hospodářský růst a urovnat dlouhodobé spory.

Podle novozélandské premiérky Jacindy Ardernové, která je hostitelkou události, bude důraz letošního fóra kladen právě na post-pandemické zotavení ekonomiky.

Členské země APEC tvoří celkem 60 % světového HDP a žijí v nich asi 3 miliardy lidí, geograficky se rozprostírají od Chile přes Rusko až k Austrálii.

Podle oficiálních informací se již členové APEC během více než 300 schůzek dohodli na snížení nebo odstranění řady cel.

Fórum se ale nevyhne velkým mocenským třenicím za zavřenými dveřmi. Tchaj-wan i Čína podaly přihlášky do Komplexního a progresivního trans-pacifického partnerství, obchodní skupiny v Tichomoří, přičemž Peking prohlásil, že bude tchajwanskou snahu blokovat, protože ostrov odmítá uznat, že je součástí Číny.

Vedle toho je tu i otázka soupeření mezi USA a Čínou v oblasti, kterou v posledních letech v USA přejmenovali na Indo-Pacifik či Indo-Tichomoří a která zahrnuje členské země APECu.

Nejistotu v regionu, který je důležitým motorem růstu globální ekonomiky, zvýšila i pandemie. Řada ekonomik se snaží dostat z hospodářského útlumu, který postihl region v roce 2020, situaci však komplikuje celosvětově posilující protekcionismus.

Novozélandští hostitelé chtějí zdůraznit význam obchodu jako důležitého prvku pro hospodářské zotavení po pandemii i další společná nosná témata (jako například životní prostředí a jeho udržitelnost).

Ilustrační foto: Autor – APEC 2013 – APEC Leaders' Press Conference, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93747610

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.