Rusko znovu varovalo před vstupem Ukrajiny do NATO

Podle ruského velvyslance v USA je vstup Ukrajiny do NATO „nepřijatelný“.

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov na své oficiální facebookové stránce sdělil, že vstup Ukrajiny do NATO je pro Rusko „nepřijatelný“ a že dodávky zbraní pro Ukrajinu zhoršují situaci na Donbase.

„Jakýkoliv záměr vidět Kyjev v NATO je pro nás nepřijatelný. Plány na dodávky zbraní ‚kyjevskému režimu‘ situaci na jihovýchodě Ukrajiny jen zhorší. Domníváme se, že další příležitost donutit Kyjev zastavit válku byla promarněna,” napsal Antonov.

Setkání zástupců USA a Ukrajiny v kontextu vojenského cvičení NATO v Černém moři označil ambasador za alarmující. “Námořnictvo a letectvo NATO testují sílu naší armády a námořnictva. Je to ztráta času a energie,“ sdělil dále.

Antonov také zdůraznil, že dohody mezi Kyjevem a Washingtonem nepředstavují ustoupení od dohod uzavřených na summitu mezi prezidentem Vladimirem Putinem a Joe Bidenem v Ženevě letos v červnu, kde USA potvrdily platnost minských dohod a potřebu je plnit.

Podle ruského velvyslance jsou právě dohody z Minsku (dvě dohody, jedna z roku 2014 a druhá z roku 2015, pozn. red.) cestou k obnově regionální a globální bezpečnosti.

Americký ministr zahraničí Anthony Blinkem krátce před tím na tiskové konferenci s ministrem zahraničí Ukrajiny Dmytro Kulebou prohlásil, že pokus Ruska opakovat na Ukrajině kroky z roku 2014 by byl vážnou chybou. Blinken také řekl: „Jsme znepokojeni zprávami o neobvyklé vojenské aktivitě Ruska na hranicích s Ukrajinou.“ 1. listopadu se v médiích objevily informace o zvýšené vojenské aktivitě v blízkosti hranic s Ukrajinou, konkrétně ve Smolenské oblasti (která sousedí s Běloruskem).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.