Borell tlačil na Kosovo kvůli Srbsku

Borrell dal najevo, že chce splnění dohody z roku 2013, podle které by v Kosovu vzniklo srbské sdružení obcí.

Šéfdiplomat EU Josep Borrell tlačil na Kosovo, aby vytvořilo sdružení obcí, které by bylo výhradně srbské, což by odpovídalo dohodě uzavřené mezi Kosovem a Srbskem v roce 2013.

Na úterní (7.prosince) tiskové konferenci kosovský premiér Albin Kurti řekl, že dohoda slouží Srbsku, a nikoli Kosovu. Borrell, který se konference zúčastnil, reagoval prohlášením, že neslouží ani Prištině a ani Bělehradu. Zdůraznil pak, že tato dohoda je důležitější než ostatní, které nebyly realizovány.

Dohoda z roku 2013 měla vytvořit sdružení obcí pouze pro Srby, které by odpovídalo struktuře subjektů v Bosně a Hercegovině. Srbsko odmítá Kosovo jako suverénní stát a Kosovo se obává, že taková dohoda naruší jeho svrchovanost.

V roce 2015 rozhodl kosovský ústavní soud, že dohoda je protiústavní. Zdůvodnil to tím, že sdružení nemůže mít podobná nebo rovnocenná výkonná práva jako vláda. Kosovský premiér Kurti dal jasně najevo, že jeho vláda nezaloží jediné etnické sdružení srbských obcí, a prohlásil, že takové uspořádání je nefunkční.

Psali jsme:

Ilustrační foto: EP via Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.