Erdogan: Sociální sítě jsou „hrozbou demokracie“

Turecká vláda chystá další kroky k regulování sociálních sítí. Na mušce má dezinformace a falešné zprávy.

Minulou sobotu popsal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sociální sítě jako jednu z hlavních hrozeb pro demokracii. Turecká vláda má v plánu kriminalizovat falešné zprávy a informace na internetu. Její kritici ale takový krok chápou jako nástroj k omezení svobody projevu.

„Sociální média, která byla v době, kdy se poprvé objevila, označována za symbol svobody, se proměnila v jeden z hlavních zdrojů ohrožení dnešní demokracie,“ řekl ve videovzkazu Erdogan během konference o komunikaci organizované vládou v Istanbulu.

Turecko v uplynulém roce schválilo zákon, který požaduje, aby platformy sociálních médií, které mají více než 1 milion uživatelů, měly v zemi právního zástupce a uchovávaly údaje. Významné společnosti působící v oblasti sociálních médií, včetně Facebooku, YouTube a Twitteru, od té doby mají v Turecku své kanceláře, upozorňuje Associated Press.

Nová legislativa by mohla podle provládních médií šíření „dezinformací“ a „falešných zpráv“ trestat až pěti let vězení. Má být zřízen regulační orgán pro sociální média. Agentura AP dále upozornila, že většina velkých tureckých mediálních společností je pod kontrolou vlády, takže sociální média se stala důležitým místem pro nesouhlasné hlasy.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.