Seznam „trestných činů EU“ má být rozšířen o nenávistné slovní projevy a trestné činy z nenávisti

Prudký nárůst nenávistných slovních projevů (hate speech) přiměl Evropskou komisi jednat.

Evropská komise předložila 9. prosince iniciativu na rozšíření seznamu trestných činů EU tak, aby zahrnoval nenávistné verbální projevy a trestné činy z nenávisti, jak oznámila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2020.

Nenávistné verbální projevy a trestné činy z nenávisti zaznamenaly v celé Evropě prudký nárůst a stal se z nich obzvláště závažný a znepokojivý jev v internetovém prostředí i mimo něj. V důsledku různých hospodářských, sociálních a technologických změn a vývoje se tyto dva jevy objevují stále častěji. Jedním z faktorů, které k jejich nárůstu přispěly, je i pandemie COVID-19.

K řešení tohoto celoevropského problému je třeba přijmout společná opatření na úrovni EU, v současné době však žádný unijní právní základ pro kriminalizaci nenávistných verbálních projevů a trestných činů z nenávisti neexistuje.

Stávající seznam trestných činů EU, uvedený ve Smlouvě o fungování Evropské unie, je třeba rozšířit, aby byla zajištěna minimální společná pravidla pro vymezení zmíněných trestných činů a souvisejících sankcí ve všech členských státech EU. Iniciativa je v procesu rozšíření seznamu trestných činů EU prvním krokem. Dalším krokem bude schválení iniciativy členskými státy a následně může Komise předložit legislativní návrh.

Podrobnější informace jsou na webu Evropské komise zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.