Čína si v Kongu zajišťuje většinu surovin

Demokratická republika Kongo patří k zemím, které jsou nejvíce obdařeny surovinami.

Jak ukazuje graf webu Statista založený na údajích z World Integrated Trade Solution (WITS), Čína je největším odběratelem komodit vyvážených ze středoafrického státu: V roce 2019 činil vývoz více než půl miliardy amerických dolarů. Naopak vývoz do USA a Německa se jeví jako velmi nízký, a to 7,2 milionu eur (USA) a 4,5 milionu eur (Německo). V Demokratické republice Kongo se těží především diamanty, zlato, měď, koltan, mangan, olovo, zinek a cín.

Demokratická republika Kongo je druhou největší africkou zemí a je více než šestkrát větší než Německo. Odhaduje se, že počet obyvatel, který v současnosti činí přibližně 90 milionů, se do roku 2050 více než zdvojnásobí na přibližně 200 milionů. Podle agentury Germany Trade & Invest má však země díky svému velkému surovinovému bohatství potenciál tento populační tlak ustát. Za tímto účelem musí být příjmy z vývozu surovin investovány do rozvoje infrastruktury, vzdělávání, průmyslu a oběhového hospodářství, jakož i do udržitelného zemědělství a cestovního ruchu. Čína se v posledních desetiletích etablovala jako významný investiční partner. V období od ledna 2005 do prosince 2020 směřovalo do subsaharské Afriky přibližně 303 miliard amerických dolarů přímých čínských investic. Tuto částku překonávají pouze přímé čínské investice v Evropě (428 miliard dolarů).

V grafu jsou znázorněny země, které dovezly z Demokratické republiky Kongo zboží za nejméně 1 milion dolarů.

Vývoz surovin z Demokratické republiky Kongo v roce 2019 podle cílových zemí (v milionech dolarů). Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.