Dánsko chce mít do roku 2030 všechny vnitrostátní lety ekologické

Dánská vláda si stanovila ambiciózní cíl, že do roku 2030 budou všechny dánské vnitrostátní lety ekologické, uvedla v sobotu premiérka Mette Frederiksenová.

„Bude to obtížné? Ano. Dá se to zvládnout? Ano, myslím, že ano. Už na tom pracujeme. Talentovaní výzkumníci a podniky pracují na řešeních,“ řekla Frederiksenová ve svém novoročním projevu k národu. „Pokud se nám to podaří, bude to zelený průlom. Nejen pro Dánsko, ale pro celý svět. Jestli jsme se v posledních letech něco naučili, pokud jde o řešení velkých krizí, pak to, že nikdy nesmíme váhat,“ dodala.

Zda se tento cíl podaří splnit, se teprve ukáže. V posledních letech se ambice ekologického letectví stále častěji objevují ve veřejné diskusi. Toho lze dosáhnout využitím zelené energie například z větrných turbín k získávání vodíku z vody, který lze spolu s CO2 přeměnit na zelené palivo.

Zelené palivo, které lze dnes vyrábět, je několikanásobně dražší než běžné palivo. Náklady na pohonné hmoty v současné době tvoří až čtvrtinu ceny letenky, takže je otázkou, kolik budou muset spotřebitelé připlatit a zda jsou ochotni tak učinit.

Využití zelené energie k výrobě zeleného paliva se nazývá „Power to X“ a je klíčovým konceptem přechodu na zelenou energii. V prosinci vláda předložila balíček v hodnotě 1,25 miliardy dánských korun na vývoj technologie, která přeměňuje zelenou elektřinu na zelená paliva.

Dánsko má dobré předpoklady pro výrobu ekologických paliv, protože ve velkém měřítku vyrábí větrnou a ekologickou energii a má dobře fungující plynárenský systém.

(Technologie Power to X, označovaná také jako P2X nebo PtX, zahrnuje různé procesy, které přeměňují elektřinu na teplo, vodík nebo syntetická paliva, což znamená, že stále více našich energetických systémů se může rozloučit s uhlím, ropou a zemním plynem.)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.